Gardul „de aur” al Inspectoratului General de Poliţie. Cum „leul” de pe gard a scos un agent economic din cursa pentru banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectoratul General al Poliţiei a exclus un agent economic din concursul de achiziţii publice din cauza „leului” FOTO: igp.gov.md
Inspectoratul General al Poliţiei a exclus un agent economic din concursul de achiziţii publice din cauza „leului” FOTO: igp.gov.md

Gardul din jurul sediului Inspectoratului General al Poliţiei de la Chişinău a fost construit cu abateri de la legislaţie, iar unul din agenţii economici care a vrut să obţină contractul de achiziţie publică a fost exclus din cauza că nu a spus câţi bani va cheltui pentru amplasarea pe gard a „leului”, care este simbolul instituţiei.

Iniţial, Inspectoratul General al Poliţiei a anunţat că are nevoie să efectueze achizţii în sumă de 41 milioane de lei, însă ulterior s-a răzgândit şi a ajuns să primească cu mult mai mulţi bani din visteria statului. Astfel, suplimentar la ce planificase, instituţia a obţinut de la buget alte 73 milioane de lei. Raportul de audit al Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) arată că Poliţia a încălcat grav legislaţia în administrarea banilor publici. Astfel, în două cazuri au fost selectaţi agenţi economici care nu întrunesc condiţiile solicitate, unul din ei având o experienţă mai mică de doi ani. 

Referitor la licitaţia publică organizată pentru confecţionarea gardului care înconjoară sediul Inspectoratului General de Poliţie, auditorii au depistat că „favoritul” instituţiei a ajuns să obţină ilegal contractul de prestare a serviciilor. Astfel, reprezentanţii CCRM susţin că unul din agenţii economici, care a venit cu cea mai mică ofertă, a fost exclus din concurs. Şefii de la IGP s-ar fi supărat pe faptul că operatorul nu a prezentat cheltuielile pentru instalarea pe gard a simbolului instituţiei, adică leul, deşi nu se cereau astfel de servicii. Ei au mai invocat şi alte motive, cum ar fi lipsa devizului, a graficului de execuţie a lucrărilor şi asigurării cu personal de specialitate. Astfel, experţii Curţii de Conturi au depistat că reprezentanţii IGP au minţit, deoarece au selectat un alt agent economic care a cerut cu mult mai mulţi bani decât celălalt agent economic. Suma este cu 129,3 mii de lei sau cu 60% mai mare decât cea oferită de „concurent”. Mai mult, auditorii de la CCRM susţin că au verificat dacă pe gardul construit de cel care a câştigat consursul de achiziţii publice se afla leul mult dorit de IGP şi au depistat că simbolul lipsea, iar reprezentanţii instituţiei nu au putut spune cât ar fi costat aceste servicii.

De asemenea, auditorii au depistat nereguli şi în cazul lucrărilor la un imobil al IGP, care era deja renovat în decembrie 2014, însă doar în documente, fiindcă în realitate, la mai mult de un an lucrările de reparaţie nu au fost executate. Astfel, unele lucrări încă erau efectuate, iar altele pentru care a fost achitată suma de aproape 79 de mii de lei nu au fost nici măcar începute. În acelaşi timp, unele lucrări care au fost estimate la valoarea de 305 mii de lei au fost înlocuite cu altele fără a fi documentată această schimbare.   

Şeful IGP, Gheorghe Cavcaliuc, nu a oferit, în cadrul şedinţei de prezentare a raportului, o reacţie la informaţia prezentată, iar ulterior nu a răspuns la telefon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite