GALERIE FOTO „Fabricat în Moldova”, descoperim şi preţuim ceea ce se produce acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia se desfăşoară în perioada 28 ianuarie - 1 ianuarie FOTO: Alexandru Tarlev
Expoziţia se desfăşoară în perioada 28 ianuarie - 1 ianuarie FOTO: Alexandru Tarlev

Evenimentul naţional „Fabricat în Moldova” şi-a deschis şi în acest an uşile pentru toată lumea dornică de a-şi găsi un loc de muncă, de a achiziţiona obiecte handmade, de a stabili relaţii şi de a face cunoştinţă cu diverşi agenţi economici adunaţi din toate colţurile ţării.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc ieri, în cadrul Centrului Expoziţional Moldexpo. Au participat circa 225 de agenţi economici din toate regiunile ţării. Până la 1 februarie, expoziţia „Fabricat în Moldova”, aflată la cea de-a XIV-a ediţie, va cuprinde şi un amplu program de afaceri şi concursuri, seminare şi traininguri care vor culmina cu „Gala businessului moldovenesc”.

Diversitate

În cadrul expoziţei, vizitatorii pot procura cele mai diverse produse autohtone: vinuri de calitate, dulciuri de la cei mai cunoscuţi producători, miere şi fagure de albine, dar şi o gamă diversă de vestimentaţie. Şi mai ales că suntem în plină iarnă, o companie de blănuri de la Bălţi şi-a expus şi ea podoabele tradiţionale din blană de miel, iepure, căpriţă şi oiţă. „Acum suntem în gama nouă de culori. Iar preţurile încep de la 2.000 de lei pentru un stănuţ din blană (vestă - n.n.)”, a precizat directoare firmei.

„Valentina Gospodina”

În acest an, în premieră, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului a organizat un stand comun al companiilor vitivinicole autohtone sub brandul vinicol de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Vizitatorii pot degusta şi cumpăra produsele a 15 vinării şi şase producători de divin şi brandy din Republica Moldova.

Printre toate produsele expuse am fost atraşi şi de nişte ceasuri, produse de unul dintre agenţii economici. Dar nu e vorba despre orice ceasuri. La confecţionarea acestora au fost folosite discurile de vinil ca materie primă, pe care este scris caligrafic „Valentina Gospodina”, „Viorica Bombonica” şi alte nume însoţite de adjective. Producătorul ne-a relatat că ceasurile expuse au garanţie un an şi că ideea de confecţionare îi aparţine.

Nelipsite de la expoziţie sunt şi ulcioarele din lut specifice poporului român. Şi chiar dacă preţul acestora începe de la zece lei şi ajunge la maximum 250 de lei, unul dintre producători spune că anul acesta interesul pentru astfel de obiecte este mai scăzut.

Oaspeţi din România

Sute de oameni au venit la expoziţie pentru a-şi umple pachetele cu haine fabricate în Moldova, bijuterii, parfumuri, produse alimentare, băuturi, cărţi şi multe alte lucruri expuse cu drag de participanţi. Printre standuri întâlnim un grup de persoane din România, care nu se află la Chişinău pentru prima dată. Tinerii spun că au venit „pentru un schimb de experienţă. Vedem ce aveţi voi bun şi ducem în România”. Atmosfera i-a plăcut şi doamnei Natalia, care şi-a cumpărat roşii uscate şi este bucuroasă că „în Republica Moldova sunt atâtea produse de vânzare”. Unii au venit pentru a procura ceva anume, alţii - pentru a vedea ce este nou faţă de anul trecut.

Aurul este la Hânceşti

Tatiana Cojocaru, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Hânceşti, unul dintre organizatori, se mândreşte cu faptul că raionul pe care îl reprezintă a obţinut de cinci ori premiul întâi la concursul „Medalia de aur a Expoziţiei Fabricat în Moldova”. Iar Paula, o studentă moldoveancă, după ce a analizat un stand cu cărţi, ne-a spus că în cadrul expoziţiei a găsit foarte multe firme din ţară „de existenţa cărora chiar nu am ştiut”.

Locuri de muncă pentru diferite categorii

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă participă la tradiţionalul eveniment de la primele ediţii de desfăşurare a acestuia. Raisa Dogaru, directorul adjunct al agenţiei, a menţionat că la expoziţie sunt prezenţi circa 33 de angajatori din diverse domenii de activitate ale economiei naţionale cu circa 700 de locuri de muncă vacante pentru diferite categorii: şomeri, persoane angajate, dar care doresc să-şi schimbe locul de muncă, specialişti sau persoane fără nicio calificare. Astfel, orice persoană aflată în căutarea unui loc de muncă se apropie de standul agenţiei, le spune asistenţilor ce profesie ar dori, iar aceştia le recomandă locurile vacante în acest moment. Pentru persoanele care ştiu să utilizeze calculatorul, sunt puse la dispoziţie câteva aparate la care pot să dea în căutare profesia dorită şi vor obţine locul vacant disponibil, agentul economic şi salariul preconizat. Raisa Dogaru a precizat că „aceasta este mai mult o campanie de informare a persoanelor, nu urmărim rezultatele, dar prin chestionările pe care le facem vom vedea dacă angajatorul este sau nu satisfăcut”.

Prima expoziţie naţională după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere RM-UE

„Expoziţia are mai multe semnificaţii. În primul rând, este prima expoziţie naţională după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE. Acest eveniment, de rând cu altele, marchează Republica Moldova, crează oportunităţi în plus pentru producătorii şi prestatorii de servicii din ţară, dar în egală măsură înaintează cerinţe şi provocări noi. Intenţia noastră a fost să punem la îndemâna sectorului economic din Republica Moldova posibilitatea de a avea o patformă de comunicare, de etalare a tot ce au mai bun pentru consumatorii locali şi cei din afară, de stabilire a contactelor. Am structurat împreună cu instituţiile partenere un program de afaceri complex, peste 20 de evenimente, care sunt o replică sănătoasă la ceea ce aşteaptă acum mediul de afaceri din Republica Moldova şi la ceea ce aşteaptă partenerii noştri externi. Sloganul „Competitivitate, Performanţă şi Calitate” îndeamnă să fim competitivi pe piaţa UE şi pe pieţele noastre tradiţionale, să diversificăm pieţele de desfacere, deoarece oportunităţi sunt enorme”. Valeriu Lazăr, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.
Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei „Am văzut personal că putem să producem calitativ şi mă bucur că ceea ce se produce se face cu acei cetăţeni ai Republicii Moldova care nu au plecat peste hotare. Îmbucurător este şi faptul că la fiecare stand sunt doritori de a privi, de a cumpăra şi de a primi servicii informaţionale prestate de cei prezenţi. Iar pentru cei care astăzi nu au reuşit să ajungă la expoziţie le recomand să vină în zilele următoare, deoarece au ce vizita, ce procura şi nu le va părea rău”.
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite