FMI ar urma să ofere Republicii Moldova un împrumut de 22 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Republica Moldova şi Fondul Monetar Internaţional au căzut de acord cu privire la alocarea unei noi tranşe, în mărime de 22 de milioane de dolari, în cadrul programul semnat în noiembrie 2016. Decizia urmează să fie aprobată de Consiliul Directorilor FMI la o şedinţă programată pentru sfârşitul lunii decembrie.

Declaraţii în acest sens a făcut Ben Kelmanson, şeful echipei de experţi FMI, marţi, 7 noiembrie, la o conferinţă de presă la Chişinău, susţinută alături de premierul Pavel Filip, transmite IPN.

O echipă de experţi FMI s-a aflat într-o vizită de lucru la Chişinău în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie. Ben Kelmanson a amintit că scopul vizitei a fost de a purta discuţii cu autorităţile pe marginea pregătirilor pentru consultările periodice prevăzute şi pe marginea evaluării a doua a programului FMI. 

„Perspectivele pentru Moldova sunt favorabile. Dinamica reformelor trebuie să fie susţinută pentru a accelera creşterea economică şi a reduce sărăcia”, a declarat Ben Kelmanson.

Premierul Pavel Filip a spus că programul cu FMI, semnat acum un an, reprezintă un certificat de încredere pentru Republica Moldova. Potrivit premierului, Republica Moldova a beneficiat de stabilitate economică şi financiară, iar creşterea economică şi-a revenit după criza anterioară. 

„Politica bugetar-fiscală respectă angajamentele din program, se pot face cheltuieli publice şi investiţii sociale mai mari”, a declarat Pavel Filip.

Programul FMI pentru Moldova a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta prevede un credit de 182 de milioane de dolari, dintre care 59 de milioane au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani şi jumătate şi un termen de rambursare de 10 ani. 

Partea rămasă a creditului este acordată în baza Mecanismului de finanţare extinsă, care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru Drepturi Speciale de Tragere, de 1,3 la sută, pe un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de patru ani şi jumătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite