Diagnosticul financiar al sectorului bancar fără băncile implicate în „jaful secolului”. Trei bănci au obţinut 70% din profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul bancar  a înregistrat un profit mai mare cu 57,1% faţă de noiembrie 2014 FOTO: Adevărul
Sectorul bancar  a înregistrat un profit mai mare cu 57,1% faţă de noiembrie 2014 FOTO: Adevărul

Profitul înregistrat în sistemul bancar după ce Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au falimentat a constituit, la sfâşitul lunii noiembrie, circa 1,65 miliarde de lei, fiind cu 60 milioane de lei sau cu 57,1% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Banca Naţională a Moldovei a prezentat datele privind situaţia financiară a băncilor din Republica Moldova, numărul acestora ajungând la 11 după ce cele trei bănci implicate în fraudele de miliarde au intrat în proces de lichidare. Astfel, sistemul bancar al Republicii Moldova a generat un profit care la sfâşitul lunii noiembrie era de 1,647 miliarde de lei. În perioada similară din 2014 când activau şi băncile furate, profitul a fost de circa 1,05 miliarde de lei, cu 60 milioane de lei sau cu peste 57 mai puţin decât suma obţinută în acest an.

Circa 70% din profit, acumulat de trei bănci

Liderul la capitolul profit rămâne a fi Moldova-Agroindbank care a avut un profit de 466,6 milioane lei, fiind urmată în clasament de Moldindconbank cu un profit raportat în sumă de 380,7 milioane de lei. Pe locul trei, după mărimea profitului, se situează Victoriabank care a obţinut 281,6 milioane de lei. Aceste trei bănci au acumulat aproape 70% din suma totală a profitului bancar. Profituri semnificative au fost înregistrate şi în cazul Mobiasbancă (218,7 milioane de lei), ProCredit Bank (65,2 milioane de lei), Energbank (64 de milioane de lei), FinComBank (58 de milioane de lei) şi Eximbank (53,6 de milioane de lei). Cei mai puţini bani au câştigat din activitatea bancară BCR Chişinău (27,8 milioane de lei), Comerţbank (19,5 milioane de lei) şi EuroCreditBank (11,5 milioane de lei).

Din diferenţele de schimb valutar, băncile au obţinut venituri de 1,09 miliarde de lei, în creştere faţă de suma înregistrată la sfârşitul lunii octombrie care era de 986,69 milioane de lei.

Cursul valutar a îmbogăţit patru bănci

După ce băncile falimentare acumulau practic toate veniturile din diferenţele de curs valutar, cea mai mare parte a sumei a fost practic împărţită între patru bănci dintre cele care au mai rămas să activeze în sector. Astfel, cei mai mulţi bani din diferenţele de curs valutar au fost obţinuţi de Moldova-Agroindbank (234,01 milioane de lei), Victoriabank (220,77 milioane de lei), Moldindconbank (201,34 milioane de lei) şi Mobiasbancă (146,8 milioane de lei), suma reprezentând circa 80% din câştigul total obţinut.

În acelaşi timp, datele BNM arată că datoriile sectorului bancar au constituit, la sfârşitul lunii noiembrie, 56,88 miliarde de lei. Dintre acestea, datoriile financiare reprezentate în cea mai mare parte de depozite (50,5 miliarde de lei) au însumat 55,86 miliarde de lei. Soldul datoriilor s-a diminuat faţă de luna octombrie cu circa 500 milioane de lei. Astfel, cele mai mari datorii au fost înregistrate în cazul Moldova-Agroindbank, suma totală fiind de 15,4 miliarde de lei dintre care 14,01 miliarde de lei constituie depozitele. În cazul Moldindconbank, datoriile totale au constituit 13,97 miliarde de lei, inclusiv suma depozitelor de peste 12 miliarde de lei. Victoriabank a avut datorii în valoare totală de 9,78 miliarde de lei dintre care suma depozitelor este de 9,24 miliarde de lei.

Băncile cu cel mai mare sold al creditelor cu probleme

În acelaşi timp, soldul creditelor neperformante pe sistemul bancar a fost la sfârşitul lunii noiembrie de 3,681 miliarde de lei. Moldova-Agroindbank a înregistrat credite neperformante de 1,039 miliarde de lei din soldul total de 11,3 miliarde de lei. Moldindconbank are datorii neperformante de 680 milioane de lei din soldul total al împrumuturilor bancare de 10,06 miliarde de lei, iar în cazul Victoriabank soldul creditelor neperformante constituie 648,55 milioane de lei din soldul total de 5,8 miliarde de lei. Comerţbank înregistrează credite neperformante de 46,07 milioane de lei din soldul total de 397,4 milioane de lei. La BCR Chişinău este înregistrată o valoare a creditelor neperformante de 110,9 milioane de lei din soldul total de 420,8 milioane de lei, iar la Eximbank creditele neperformante au constituit 527,6 milioane de lei din soldul total de 2,3 miliarde de lei.

 „Expert-Grup” susţine în cadrul unei analize că sectorul bancar, fiind în mod tradiţional un pilon al stabilităţii economiei, s-a transformat în veriga slabă a acesteia.

Recomandările experţilor pentru„veriga slabă a economiei”

Deşi majoritatea băncilor rămân suficient capitalizate, falimentul a trei bănci importante a erodat încrederea populaţiei în întregul sistem bancar şi a scos în evidenţă importante carenţe la capitolul guvernanţei corporative în bănci, precum şi la capitolul eficienţei supravegherii bancare. Una din măsurile imediate care urmează a fi adoptată de urgenţă de către autorităţi ţine de adoptarea unei Legi cu privire la stabilizarea şi reforma sistemului bancar. Aceasta ar trebui să se axeze pe 7 elementele-cheie care urmează să consolideze încrederea în sistem, să sporească eficienţa supravegherii bancare şi să îmbunătăţească guvernanţa corporativă în bănci. Aceste elemente-cheie sunt transperanţa acţionarilor, accelerarea investigaţiilor privind băncile fraudate, interzicerea interacţiunii dintre băncile moldoveneşti şi entităţile care nu implementează principiile internaţionale de evidenţă şi raportare financiară, sporirea capacităţii băncilor de a absorbi pierderi, fortificarea guvernanţei corporative din cadrul băncilor şi din cadrul BNM, facilitarea concurenţei în sectorul bancar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite