BNM: Devalorizarea treptată a leului a salvat Moldova de o invazie a mărfurilor din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Drăguţanu guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei FOTO Tudor Iovu
Dorin Drăguţanu guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei FOTO Tudor Iovu

Deprecierea treptată a leului din 2013 şi de la începutul acestui an ne-a permis să evităm o devalorizare semnificativă a monedei naţionale, aşa cum s-a întâmplat în alte state din regiune, susţine Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

„Doar de la începutul acestui an, rubla rusească a pierdut 9%, hrivna ucraineană - circa o treime, iar tenge-ul kazah - 18%. În condiţiile în care la doi dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai ţării noastre valuta s-a depreciat, indiferent ce am fi făcut noi, leul moldovenesc ar fi fost afectat“, a explicat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe.

Potrivit şefului BNM, fără o devalorizare a leului, ar fi existat şi riscul ca piaţa moldovenească să fie invadată cu mărfuri din Ucraina.

„Se putea repeta situaţia din 2008. Atunci, leul s-a apreciat faţă de dolar, dar hrivna ucraineană a pierdut aproape 35% din cotaţie şi, în consecinţă, importurile din Ucraina au crescut cu o treime“, a adăugat Drăguţanu.

Potrivit guvernatorului, dacă în acest an BNM nu va cumpăra valută de pe piaţă, leul s-ar putea aprecia.

Se aşteaptă la scumpiri

Deputaţii au criticat dur acţiunile băncii centrale. Socialistul Igor Dodon a declarat că măsurile luate de BNM au contribuit la creşterea preţurilor şi la pierderea încrederii populaţiei în valuta naţională. Totodată ia cerut lui Drăguţanu să-şi dea demisia de onoare.

Liberal-democratul Simion Furdui a susţinut chiar că, din aceste motive, în luna mai am putea să ne aşteptăm la o scumpire a energiei electrice şi termice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite