Cea mai mare bancă din Rusia iniţiază falimentul „giganţilor” din cauza datoriilor. Legăturile BEM cu creditorii implicaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţionarul BEM şi banca rusească în care a investit BEM au de recuperat datorii de la companii falimentare FOTO: Adevărul
Acţionarul BEM şi banca rusească în care a investit BEM au de recuperat datorii de la companii falimentare FOTO: Adevărul

Oameni de afaceri importanţi care au garantat credite impunătoare şi o companie avia importantă sunt în prag de faliment, cea mai mare bancă din Rusia, „Sberbank” fiind pregătită de a iniţia aceste proceduri din cauza datoriilor, iar creditorii implicaţi au legături cu Banca de Economii.

Potrivit vedomosti.ru, „Sberbank” a cerut la Curtea de Arbitraj din Sankt-Peterburg şi regiunea Leningrad să fie anunţată demararea procedurii de faliment a omului de afaceri Vladimir Kehman, care deţine a holdingul „JFC”, cel mai mare importator de fructe din Rusia, şi a reprezintă persoana care a garantat cu averea împrumuturile companiei sale. Firma are datorii de 18 miliarde de ruble dintre care 6 miliarde de ruble la „Sberbank”, 4,49 miliarde de ruble la „Bank Moskvi”, 1,7 miliarde de ruble – „Promsveazbank”. În acelaşi timp, printre cei care aşteaptă să le fie întorşi banii se numără şi „Uralsib”, banca rusească în care a investit Banca de Economii, care va intra în curând în proces de lichidare.

Sursa notează că, potrivit legislaţiiei ruse, care a intrat în vigoare pe 1 octombrie, când este iniţiată procedura de faliment a persoanei fizice, averea şi activele sunt vândute  în masă la burse pentru a obţine bani în favoarea creditorilor. „Sberbank” deja a reuşit să vândă câteva din afacerile deţinute de Kehman, însă nu în baza falimentului persoanei fizice. Omul de afaceri susţine că este de acord cu iniţierea acestei proceduri şi că aceasta trebuia iniţiată mai demult.  

Kehman nu este singurul om de afaceri care ar putea fi declarat falimentar, „Sberbank” vrea să aplice aceeaşi măsură şi în cazul lui Marat Balasnean care controlează centrul de business „Premier-glaza” şi care la fel a garantat un credit ipotecar de 1,8 miliarde de ruble.

În acelaşi timp, „Sberbank” va iniţia procedura de faliment şi a companiei aeriene „Transaero”, unul din liderii pe piaţa avia din Rusia, care are datorii la această bancă de 6 miliarde de ruble. Ministrul rus al Transporturilor, Maksim Sookolov, a precizat că băncile şi alţi creditori financiari nu au ajuns la un consens în vederea restructurării datoriilor, iar decizia privind demararea proceduriii de faliment a fost luată la întrunirea cu premierul rus Dmitri Medvedev. El a mai menţionat că datoria anunţată de Sberbank nu include şi datoria prvind finanţarea leasingului. Astfel, „Transaero” are datorii pentru avioanele cumpărate în leasing faţă de VEB-Leasing, care alături de cele mai mare acţionar al Băncii de Economii, cu excepţia statului, VEB Capital, face parte din grupul de subsidiare a „Vneshekonombank”. După anunţul privind intrarea în faliment a „Transaero”, acţiunile s-au ieftinit la bursă cu aproape 12% până la 26 de ruble pentru o acţiune. Acţiuniule „Transaero” aveau să fie cumpăratev de „Aeroflot” care s-a răzgândit în ultimul moment.

Banchirii ruşi susţin că „Aeroflot” a fost nevoit să lase „Transaero” să falimenteze deoarece „VEB-Leasing” şi „VTB-Leasing” nu a vrut să îşi ia avioanele înapoi şi să anuleze datoria companiei, insistând pe întoarcerea în termen şi în totalitate a creditului. Datoriile „Transaero” faţă de „VEB-Leasing”, care reprezintă şi cel mai mare creditor, este de 55 miliarde de ruble.

Menţionăm că Sberbank este fosta bancă sovietică de stat unde cetăţenii din Republica Moldova şi-au pierdut economiile, iar Banca de Economii rambursează şi astăzi aceste datorii, dar la o valoare mult mai mică. Banca de Economii caută acum un prestator de servicii care ar evalua participaţia sa în capitalul Uralsib, care îi are ca parteneri pe „Sberbank”, „Vneshekonombank”, Gazprombank” şi „VTB Bank”. Gazprombank apare în raportul Kroll ca fiind implicată îbn schema prin care au fost scoase miliarde de lei din cele trei bănci devalizate.   

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite