Ce se întâmplă cu banii cetăţenilor din băncile devalizate la Chişinău
0
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a oferit o serie de explicaţii pentru cetăţenii care au depozitaţi bani sau au datorii la băncile devalizate care urmează să intre în proces de lichidare.
Potrivit informaţiei prezentate de BNM, o bancă aflată în lichidare silită nu are dreptul să efectueze activităţi bancare, cu excepţia celor de recuperare a activelor, inclusiv a creditelor şi de vînzare a activelor, a gajului luat în posesie, iar lichidatorul achită obligaţiile băncii. În acelaşi timp, ei anunţă că Banca de Economii (BEM) nu dispune de capital propriu şi de mijloace băneşti, iar rambursarea depozitelor se face din banii BNM. Datoria BEM faţă de BNM la ora actuală este de 8,67 miliarde de lei.
Ce se va întâmpla cu depozitele BEM?
Orice deponent are acces nelimitat la depozitele sale şi poate retrage depozitul când doreşte în conformitate cu prevederile contractului de depozit încheiat cu banca. „Depozitele la vedere şi la termen ale persoanelor fizice şi juridice, care nu vor fi retrase de către deponenţi de la BEM vor fi transmise la alte bănci înainte de retragerea licenţei acesteia, în condiţiile contractuale existente”, menţionează reprezentanţii BNM.
Autorităţile mai anunţă că deponenţii vor putea afla la ce bănci le-au fost transferaţi banii din mass-media sau la sediul BEM unde au deschis contul. Depozitele nu vor fi transferate în altă valută decât în cea în care a fost deschis contul.
Pensiile vor putea fi ridicate şi la alte bănci
Înainte de retragerea licenţei BEM, Guvernul şi Compania Naţională de Asigurări Sociale vor transfera plata pensiilor şi a altor prestaţii sociale de la Banca de Economii la Poşta Moldovei, iar de pe 1 sepetmbrie moldovenii îşi vor putea ridica banii anume de la această instituţie. În acelaşi timp, cei care doresc să-şi ia pensia de la o bancă, pot să depună o cerere în acest sens la sediul băncii respective. „Cei care doresc să încaseze în continuare pensia pe un card bancar sau pe un cont bancar, trebuie să se asdreseze la orice altă bancă ce are contract cu CNAS, pentru a efectua transferul contului de pensii. În caz contrar, vor primi pensia în numerar la Poşta Moldovei. Informaţia cu privire la băncile care pot efectua plăţi de pensii poate fi obţinută de la CNAS”, explică reprezentanţii BNM.
Datornicii, îndemnaţi să-şi achite creditele la BEM
Deţinătorii de carduri la BEM trebuie să ştie că în cazul transferării mijloacelor băneşti la o altă insituţie bancară, cardul îşi pierde valabilitatea. „În cazul în care deponentul va dori deschiderea unui card nou, acesta va solicita băncii, la care a fost transferat depozitul, emiterea unui card nou”, informează autorităţile.
În acelaşi timp, cei care au credite la BEM o dată cu lichidatea băncilor nu vor scăpa de datorii. Astfel, BNM comunică despre faptul că datornici sunt obligaţi să ramburseze băncilor aflate în lichidare creditul şi dobînzile aferente conform condiţiilor din contractele existente. „Orice restanţă la achitarea creditelor şi dobînzilor va fi gestionată în conformitate cu legislaţia în vigoare”, atenţionează reprezentanţii instituţiei.