Ce efecte va avea asupra economiei moldoveneşti noul embargo la carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar de la Moscova a interzis accesul pe piaţa rusească a mezelurilor din Moldova, pe motiv că firmele din ţara noastră nu respectă cerinţele Uniunii Vamale şi că ar face reexport de carne din UE. Efectele interdicţiei vor fi minore, dar experţii nu exclud că Rusia ar putea aplica şi alte lovituri

De luni, Federaţia Rusă a interzis importul de produse din carne din Moldova. Drept pretext a servit faptul că s-a depistat că 13 tone de carne de porc afumată livrată în Rusia de compania Carne-Sud din Tvardiţa, raionul Taraclia, au fost produse din materie primă importată din Germania, dar care provenea din Belgia.

„Este o încălcare gravă a cerinţelor şi normelor de siguranţă veterinară din Uniunea Vamală şi Rusia, dar şi a standardelor internaţionale privind certificarea produselor veterinare“, se arată într-un comunicat al Serviciului federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor). Instituţia sugerează că firma din Moldova ar fi livrat producţie falsificată pe piaţa rusă. Alexei Alexeenko, asistentul directorului Rosselhoznadzor, declară că nu e singurul caz de acest fel ce vizează importurile din ţara noastră.

Efecte minore

Ion Sula, directorul Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Moldova, spune că lotul de mezeluri va fi returnat în ţară şi că măsura adoptată de Rusia este una temporară. „Pentru a relua livrările, partea rusă ne-a cerut să semnăm un protocol prin care să ne angajăm că vom exporta doar produse de carne din materie primă din Moldova“, a precizat oficialul.

În acelaşi timp, directorul ANSA susţine că, în principiu, compania ce a livrat mezeluri în Rusia nu a încălcat nicio normă. „Nimeni nu a ascuns că producţia e din materie primă importată din UE. Aceasta a fost supusă tuturor certificărilor de rigoare în Moldova. Folosirea acestei materii prime nu încalcă acordurile CSI şi nici pe cele bilaterale moldo-ruse“, afirmă Ion Sula.

În opinia oficialului, interdicţia nu se aplică şi la carnea crudă şi nu va avea efecte economice majore. Anul trecut ţara noastră a exportat în Rusia doar 1,5 tone de produse din carne. În acelaşi timp, au fost exportate 12.000 de tone de carne crudă, în special de vită şi de oaie.

Decizie politică

Şi administraţia companiei acuzate că ar fi făcut reexport susţine că n-a încălcat normele impuse de Rusia. „Producţia noastră corespunde tuturor cerinţelor de calitate. Chiar dacă folosim materia primă importată din statele UE, nu am încălcat prevederile Acordului privind regulile de origine a mărfurilor în cadrul CSI. Conform acestor norme, producţia exportată de noi poate fi considerată de origine din Republica Moldova“, ne-a declarat Maria Pascova, directorul Carne-Sud din Tvardiţa.
Managerul susţine că decizia autorităţilor sanitar-veterinare din Rusia nu are nicio legătură cu cerinţele de calitate. „Este, mai degrabă, o decizie politică“, crede Maria Pascova. Potrivit ei, acesta a fost primul lot de produse din carne exportat în Rusia şi interdicţia îi lasă un gust amar.

În afară de Carne-Sud, dreptul de a exporta în Rusia produse din carne îl mai are doar Carmez. Totodată, alte patru companii din Moldova exportă carne crudă în Federaţia Rusă.

Ar putea urma şi alte interdicţii

Economistul Viorel Chivriga nu exclude că în acest an Rusia ar putea aplica şi alte măsuri restrictive contra mărfurilor din Republica Moldova. „Toate acestea se înscriu în contextul politic actual. Este doar un pretext pentru a pedepsi Moldova. Dacă o companie a încălcat normele, ar trebui să fie sancţionată doar ea, nu toată ţara“, e de părere expertul.

Comentând faptul că Rusia invocă nerespectarea de către compania moldovenească a unor cerinţe ale Uniunii Vamale, Viorel Chivriga a menţionat că ţara noastră ar trebui să se adapteze mai rapid la normele UE şi să renunţe la toate standardele sovietice valabile în spaţiul CSI. „Ar trebui să terminăm cu statul în două bărci. Dacă tindem să ne integrăm în UE, nu avem decât să adoptăm şi să implementăm normele UE din acest domeniu şi atunci vor dispărea astfel de probleme“, a concluzionat economistul.

Principalele produse exportate de Moldova în Rusia în anul 2013, milioane de dolari

1. Medicamente – 86,3
2. Fructe în stare proaspătă – 77,4
3. Covoare şi textile – 67
4. Articole din metal - 49
5. Băuturi alcoolice – 45
6. Materiale plastice şi cauciuc – 42
7. Săpunuri şi preparate pentru îngrijirea părului - 36
8. Mobilă – 25
9. Accesorii pentru automobile - 22
10. Carne crudă-17

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite