Bumacov: Producătorii agricoli nu au posibilitatea de a atinge cotele permise de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Bumacov, fostul ministru al agriculturii, a precizat că producătorii agricoli din Republica Moldova nu au în prezent posibilitatea de a atinge cotele permise de către UE la exportul de fructe pe piaţa europeană, transmite IPN.

Bumacov a menţionat că nu trebuie să aşteptăm şi nici nu este real ca în timpul apropiat Republica Moldova să poată exporta în UE 40 de mii de tone de fructe. „Poate că vom reuşi să atingem aceste cote peste vre-o doi ani, iar atunci va fi posibilă şi ridicarea acestui plafon. Uniunea Europeană a ridicat cota respectivă pentru a încuraja producătorul agricol din Republica Moldova”, a precizat Bumacov.

Acesta a subliniat că principalul motiv care împiedică atingerea cotei de 40 de mii de tone rămâne ambalarea, sortarea şi păstrarea fructelor. Cât priveşte calitatea fructelor moldoveneşti, ele sunt competitive pentru piaţa europeană.

Bumacov a respins afirmaţiile precum că agricultura moldovenească s-ar afla într-o stare deplorabilă. „Sunt lipsite de temei afirmaţiile celora care spun că agricultura noastră este la sapă de lemn. Nicio ramură a economiei naţionale nu are atâtea branduri precum agricultura. În ultimii ani avem creşteri spectaculoase în agricultură. În afară de factorul meteo, această creştere se datorează şi dezvoltării tehnologiilor, a investiţiilor, inclusiv a suportului statului în domeniu”, a afirmat Bumacov. Fostul ministru susţine că pentru ca agricultura moldovenească să devină competitivă pe plan european, sunt necesare investiţii anuale de la două până la trei miliarde de lei.

Parlamentul European a aprobat miercuri o rezoluţie prin care deschide şi mai mult piaţa comunitară pentru unele categorii fructe proaspete din Republica Moldova. Măsura este menită să compenseze producătorilor din Republica Moldova pierderile suferite în urma interdicţiilor impuse de Rusia pe criterii politice. Decizia va permite importul fără taxe a 40 de mii de tone de mere, 10 mii de tone de struguri de masă şi 10 mii de tone de prune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite