Astăzi va fi iniţiată lichidarea băncilor cu probleme? Streleţ: „BNM va lua decizia finală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile implicate în ilegalităţi vor fi lichidate FOTO: Adevărul
Băncile implicate în ilegalităţi vor fi lichidate FOTO: Adevărul

Prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a anunţat că va convoca astăzi în şedinţă Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF), care ar putea lua mai multe decizii în privinţa băncilor implicate în tranzacţii ilegale.

Prim-ministrul a anunţat că opţiunea cea mai viabilă în cazul Băncii de Economii, Banca Socială şi Unibank, aflate sub administrare specială, este lichidarea. Astfel, Streleţ a declarat, în cadrul unui interviu pentru Adevărul Moldova, că astăzi va avea loc o nouă întrunire a CNSF.

„Va fi prezentat deja caietul de sarcini rectificat pentru selectarea unei companii ( n.r. - pentru investigarea cazului) şi pentru a aproba planul de acţiuni privind procesul de transfer a conturilor trezoreriale, a obligaţiunilor privind achitarea plăţilor sociale şi pensiilor din aceste trei bănci la alte trei bănci, pentru a face o serie de alte acţiuni care vizează transferul de depozite de la aceste trei bănci la altele care să aibă drept finalitate şi decizie lichidarea acestora din motiv că ele deja sunt o povară pentru sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova. Vă asigur că acţiunile, în acest sens, vor fi prompte, etapizate şi cu rezultate”, a afirmat Valeriu Streleţ.

Potrivit prim-ministrului, 4 sau 5 bănci ar putea prelua atribuţiile BEM, Băncii Sociale şi Unibank. „Vor fi organizate licitaţii. Eu cred că atât ceea ce ţine de transferul de depozite, cât şi transferul obligaţiunilor acestor trei bănci pe care le aveau pentru deservirea conturilor trezoreriale şi pentru plata pensiilor şi altor plăţi sociale, trebuie să fie asigurate deja de alte instituţii. Astfel încât, la momentul când se va lua decizia de retragere a licenţei, să nu mai fie niciun fel de blocaj în sistem”, a explicat şeful Guvernului.

Totodată, Valeriu Streleţ a ţinut să menţioneze că CNSF are funcţii de evaluare, coordonare şi recomandare. „Până la urmă, decizia îi aparţine Băncii Naţionale a Moldovei. Decizia şi un plan de acţiuni au fost discutate şi la o şedinţă de la mijlocul lunii aprilie, însă care a rămas doar pe hârtie deocamdată. De aceea, acum, deja având coordonat şi avizat caietul de sarcini cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale, eu cred că nu mai putem tărăgăna. E opinia mea personală”, a declarat Streleţ.

Menţionăm că cele trei bănci se confruntă cu grave probleme financiare după ce au fost implicate în tranzacţii frauduloase, iar finanţatorii externi recomandă lichidarea acestora. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite