În următorii patru ani, în regiunea de nord a Republicii Moldova vor ajunge investiţii de până la un miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol, arhivă
FOTO simbol, arhivă

Preşedintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Leucă, anunţă că până în anul 2020 în nordul Moldovei vor fi realizate proiecte în valoare de până la un miliard de lei. Investiţiile vor fi direcţionate în proiecte de infrastructură, aprovizionare cu apă, managementul deşeurilor solide etc.

„Datorită investiţiilor care vin din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, raionul Glodeni face primii paşi în dezvoltarea turismului, cu investiţii în rezervaţia naturală Pădurea Domnească, unde a fost deschisă o pensiune turistică, cu investiţii de 4,5 milioane de lei, care este pregătită pentru a primi turişti”, a menţionat Leucă.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, a declarat că proiectele implementate în regiunea de nord a ţării începând cu anul 2011 sunt într-o dinamică pozitivă. Investiţiile în primul an au fost de 20 de milioane de lei, apoi 40 de milioane, iar în acest an sunt prevăzute spre valorificare 54 de milioane de lei. 

„Solicitările de la administraţiile publice locale au vizat preponderent investiţii în infrastructură, dar am ţinut cont de proiecte care stimulează dezvoltarea economică a localităţilor per general”, a precizat directorul ADR Nord.

Bodrug a adus câteva exemple de proiecte care deja au creat locuri de muncă, cum ar fi Incubatorul de afaceri din Larga, care este un centru multifuncţional. Pentru a sensibiliza locuitorii din zona de nord privind problema producătorilor de cartofi, în 2010 a fost organizat şi un Festival al cartofului.

„Acum primim consultanţă din partea Letoniei privind construcţia unei fabrici de prelucrare a cartofului ecologic. În acest an, pe teritoriul mănăstirii Zăbriceni, din raionul Edineţ, au fost plantaţi cartofi ecologici, care se cotează foarte mult pe piaţa europeană şi astfel se promovează agricultura ecologică”, a subliniat Ion Bodrug.

Un alt exemplu este şi Parcul industrial din Edineţ, care va fi dat în exploatare în acest an, pe teritoriul acestuia deja există un investitor din Ucraina care are o metodologie nouă de prelucrare a mărului, iar acest lucru ajută proprietarii de livezi să vândă merele la suc.

Zona economică liberă din Bălţi are deja 11 subzone. Cel mai mare investitor din nordul ţării, Dräxlmaier, şi-a exprimat intenţia de a-şi îşi extinde investiţia cu 20 de milioane de euro, pentru a oferi încă 800 de locuri de muncă noi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite