În drum spre UE, autorităţile şi-au adus aminte că trebuie să adopte un nou nomenclator al mărfurilor
0În contextul pregătirii pentru implementarea Acordului de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu UE (DCFTA), autorităţile moldoveneşti urmează să aprobe un nou nomenclator combinat al mărfurilor, a declarat la Bruxelles, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
În cadrul şedinţei comune la Burxelles, a membrilor Guvernului de la Chişinău şi a Comisiei Europene, în frunte cu preşedintele Jose Manuel Barroso, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a prezentat comisarului european pentru comerţ, Karel De Gucht situaţia economică din ţară şi din regiune, precum şi provocările acestui an pentru economia moldovenească.
"Totodată au fost trecute în revistă acţiunile ce se impun în contextul pregătirii pentru implementarea Acordului de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu UE (DCFTA), printre care aprobarea unui nou nomenclator combinat al mărfurilor, mecanismele de gestionare a contingentelor tarifare la exportul de produse pe piaţa comunitară, posibilitatea majorării cotelor tarifare la exportul produselor moldoveneşti în UE, susţinerea pentru sporirea competitivităţii economiei moldoveneşti, etc.“, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.
Anterior autorităţile au anunţat că noul nomenclator al mărfurilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, după care au anunţat un nou termen, 1 ianuarie 2014, dar nici acesta nu a fost respectat. Adoptarea acestui nomenclator a fost recomandată ţării noastre încă în anul 2009 şi este o obligaţie în calitate de membru al OMV şi OMC.
Valeriu Lazăr a mai anunţat la Bruxelles că Ministerul Economiei desfăşoară o campanie naţională de informare a agenţilor economici cu privire la prevederile DCFTA, pregătind şi un pachet de susţinere în sporirea competitivităţii.
Totodată, vicepremierul a informat că au fost efectuate consultări pe platforma Comunităţii Statelor Independente şi consultări bilaterale cu Federaţia Rusă în contextul semnării Acordului de comerţ liber cu UE, o următoare rundă de consultări cu partenerii ruşi fiind programată la Chişinău în luna iunie. Valeriu Lazăr a subliniat că, odată cu semnarea Acordului de comerţ liber cu Uniunea Europeană, pentru Republica Moldova este importantă diversificarea schimburilor comerciale, dar şi păstrarea bunelor relaţii cu partenerii comerciali tradiţionali.