VIDEO Investigaţie RISE Moldova: Cum un site de caritate adună averi din donaţii pe cazurile copiilor grav bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la RISE Moldova au realizat o investigaţie în care au demonstrat că unele site-uri de caritate de la Chişinău, de fapt, adună bani în scopuri meschine, dar nu conform destinaţiei.

Cei care stau în spatele acestor site-uri de caritate identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea şi adună sume impunătoare de bani din donaţiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcţionaţi la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervenţiilor chirurgicale, se arată în investigaţia RISE.

RISE Moldova a obţinut mai multe probe care descifrează afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat.

La începutul anului 2016, Veronica a fost anunţată de medicii din Moldova că fetiţa ei, Lenuţa, care atunci avea opt ani, are nevoie de o operaţie la inimă. Intervenţia chirurgicală poate fi efectuată atât în Moldova, cât şi peste hotare. Femeia a apelat după ajutor la Svetlana Sainsus, cofondatoare caritate.md, cunoscută în mediul online pentru acţiunile de caritate în care s-a implicat în ultimii ani. Veronica susţine că Svetlana i-a propus să se adreseze la clinica Medical Park din Turcia.

Spitalul i-a informat că intervenţia chirurgicală va costa 16.500 de euro. O sumă exorbitantă pentru părinţii Lenuţei. Respectiv, au apelat la ajutorul oamenilor cu suflet mare. Au publicat cazul pe platforma de finanţare colectivă guvern24.md şi au adunat aproape 5.000 de euro. Deoarece banii nu erau suficienţi, au căutat şi alte soluţii. Svetlana Sainsus a lansat diferite campanii de colectare de fonduri — a pus boxe în centre comerciale şi a ajutat fetiţa să-şi vândă o parte din desene. Ulterior, au mers la Istanbul.

„Am mers acolo, am făcut ecocardiografia. Medicul a zis că starea copilului nu este aşa cum scriu medicii din Moldova. Pe 31 [martie] s-a efectuat operaţia dată. Am mai făcut după operaţie o ecocardiografie. Mi-au zis că copilul este sănătos, gata, poate să facă tot ce vrea ea. Adică noi de boală chiar am uitat. Am achitat 4.000 de euro. Au zis că ne-au făcut reducere 10.000 de euro”, mărturiseşte Veronica.

Veronica susţine că, la plecarea din spital, nu a primit actele de externare. Iar câteva luni mai târziu, Lenuţei i s-a făcut rău. Femeia a mers cu fetiţa pe la mai mulţi medici din Moldova şi i-a făcut câteva ecografii. Verdictul doctorilor a fost acelaşi — fetiţa are nevoie în continuare de tratament chirurgical.

Citiţi continuarea investigaţiei pe RISE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite