VIDEO  Separatismul găgăuz promovat la Moscova. Pentru Rossia 1, Băsescu este preşedintele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video din timpul emisiunii
Captură video din timpul emisiunii

Postul de televiziune Rossia 1 a ironizat parcursul european al Republicii Moldova şi a promovat separatismul regiunii găgăuze în cadrul unui reportaj despre alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei. Pentru postul rus de televziune preşedintele României este în continuare Traian Băsescu.

Prezentatorul Dmitrii Kiseleov a început reportajul prin a descrie Găgăuzia drept ”o regiune autonomă nu prea mare din sudul ţării cu o populaţie de doar 160 de mii de oameni care calcă în permanenţă pe nervii autorităţilor oficiale de la Chişinău”.

”Acum, când Moldova s-a pornit serios spre Uniunea Europeană, iar preşedintele României, Băsescu vorbeşte deschis despre planurile de a înghiţi Republica Moldova, Găgăuziei acest lucru nu-i place în mod deosebit. Cu un an în urmă, în autonomia găgăuză a avut loc un referendum în care 98 la sută dintre locuitori s-au pronunţat pentru aderararea la Uniunea Vamală, deci pentru cooperare cu Rusia. Deci de direcţia în care va merge noul conducător al regiunii depinde foarte mult”, continuă Kiseleov, uitând sau ignorând intenţionat faptul că Traian Băsescu nu mai e de ceva vreme preşedintele României.

Daria Grigorova, autoarea reportajului, afirmă în continuare: ”Prin beciul subteran din satul Mileştii Mici se poate merge cu maşina. Acesta are 200 de kilometri şi este cel mai lung din lume. La suprafaţă produc vinul, iar sub pământ îl păstrează şi-l vând. Zilele negre pentru vinul moldovenesc, însă,au venit din nou deoarece un milion şi jumătate de sticle de vin de colecţie precum Cabernet Moldovenesc, Aligote, Fetească destul de cunoscute consumatorilor ruşi, lipsesc de pe rafturile noastre”.

Pericolul Uniunii Europene

În reportajul amintit se arată că Dumitri Dmitroglo deţine o licenţă de comerţ cu Rusia şi şi-a cumpărat noi utilaje, însă afacerea de familie este în pericol din cauza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană deoarece taxa pentru exportul vinului în UE a crescut cu 15 la sută. ”UE nu are nevoie de vinurile noastre doarece le are pe ale ei. Europenii au vinuri superbe. Colegii europeni ne-au ocupat practic toate locurile în Rusia”, se plânge vinificatorul din Găgăuzia. 

Reporteriţa Daria Grigorova susţine că regiunea găgăuză nu este pregătită să se împace cu cursul proeuropean pe care nu l-a ales, de aceea îşi rezolvă problemele de una singură.

”Un şir de agenţi economici au primit deja acces pe piaţa din Federaţia Rusă. Aceste posibilităţi sunt deschise pentru Găgăuzia noastră datorită faptului că pe data de 2 februarie găgăuzii s-au exprimat unanim în favoarea intrării în Uniunea Vamală şi în favoarea unor relaţii foarte călduroase cu Federaţia Rusă”, a declara Irina Vlah deputat în parlamentul Republicii Moldova din partea Găgăuziei.

Înţelegeri directe ale Găgăuziei cu Rusia

”Autonomia este în drept să încheie acorduri cu toate regiunile Federaţiei Ruse, nu există nici un fel de interdicţii pe acest plan”, a declarat Irina Vlah pentru postul Rossia 1.

Reporteriţa continuă afirmând că ”Însă în pofida a orice, noul premier al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a promis că va continua cursul către Uniunea Europeană. O lungă perioadă de timp susţinătorii integrării europene nu şi-au putut împărţi portofoliile, iar după alegerile parlamentare din luna noiembrie a anului trecut, ţara a rămas fără guvern. Deşi alegerile au fost câştigate de către Partidul Socialiştilor, care optează pentru Uniunea Vamală, acesteia nu i s-a permis să formeze majoritatea în parlament”.

Socialistul Igor Dodon a declarat postului rus: ”Aproape 8 luni de zile noi nu am avut şedinţe ale parlamentului şi ale guvernului. A fost o anarhie şi un haos total. Cred că în următoarele câteva luni, acest guvern va primi votul de neîncredere”.

 

Ridicarea embargourilor ruse, doar pentru găgăuzi

Carnea şi produsele lactate din Găgăuzia, care s-au dovedit a fi inutile pe piaţa europeană, vor nimeri în curând din nou pe rafturile din Rusia, se mai arată în reportajul citat. Autonomia găgăuză are în plan să încheie încă câteva acorduri directe cu regiunile Federaţiei Ruse care vor include pe lângă celelalte şi exporturi de mere. ”Noi, ruşii, belaruşii, ucrainenii avem o singură credinţă, un singur Dumnezeu şi o singură istorie, iar Europa ne este străină. Rusia este mama noastră. Tuturor când le este greu se îndreaptă spre Rusia pentru a fi ajutaţi. Şi moldovenii şi ucrainenii toţi merg să lucreze în Rusia deoarece Rusia este inima noastră”, a declarat fermierul Serghei Kilivniuk pentru Rossia 1.

Ameninţarea separatismului găgăuz

Reporteriţa Daria Grigorova îşi încheie materialul spunând: ”Mică, dar diversă din punct de vedere politic, în prezent republica este blocată la răscruce de drumuri: să accepte cursul politicii externe dictate de către puterea de la Chişinău sau să insiste asupra schimbărilor. Totuşi, până când restul ţării stă să se decidă, găgăuzii, ca şi în ultimii 300 de ani, continuă să facă comerţ cu Moscova şi să vorbească în rusă. Cei de aici sunt pregătiţi chiar, în ultimă instanţă, să se folosească de dreptul de autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova îşi pierde independenţa”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite