Tiraspolul încearcă să-şi impună în pieţe propria producţie agricolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţă agricolă din oraşul Tighina FOTO: Adevărul
Piaţă agricolă din oraşul Tighina FOTO: Adevărul

Autorităţile din aşa-zisa Republică Transnistreană au emis un decret prin care-i obligă pe proprietarii de pieţe agricole cu o suprafaţă mai mare de o sută de metri pătraţi să accepte spre vânzare bunurile agricole produse în stânga Nistrului.

Potrivit presei de la Tiraspol, măsura vine în contextul crizei economice în care se află regiunea separatistă şi în situaţia în care cele mai mari reţele de magazine vând în mare parte produse alimentare, şi nu numai, provenite din import. Presa transnistreană scrie totuşi, că în pofida acestui decret, autorităţile din regiune primesc foarte multe plângeri în legătură cu faptul că retailerii locali refuză să accepte produsele alimentare autohtone, deşi acestea concurează atât la capitolul preţ, cât şi în ceea ce priveşte calitatea.

„Într-adevăr, mulţi producători agricoli locali au confirmat faptul că cererile lor pentru a fi pusă în aplicare măsura emisă de autorităţi au fost ignorate sau refuzate de către lanţurile de magazine”, a declarat aşa-zisul ministru al Economiei din stânga Nistrului, Alevtina Slincenco, citată de site-ul newspmr.com.

Site-ul de la Tiraspol mai scrie că, pentru a spori măsurile de protecţie a producătorilor locali, guvernul republicii autoproclamate au propus nişte măsuri legislative care să oblige marile magazine să accepte spre realizare nu doar produse importate, ci şi bunuri produse în regiune. Măsura, însă, nu a fost susţinută de legislativul local.

În acest context, analistul politic din stânga Nistrului, Andrei Safonov, a declarat că producătorii din regiune ar trebui să-şi reorienteze urgent exporturile către piaţa rusă.

„Pentru Republica Moldovenească Nistreană sunt extrem de importante următoarele lucruri: în primul rând să-şi reorienteze la maxim exportul către est şi să realizeze o cotă pe piaţa rusă pentru producţia proprie. Acest lucru este necesar deoarece Transnistria nu se include în asocierea cu UE şi în zona de comerţ liber a Moldovei cu Uniunea Europeană, iar după 1 ianuarie 2016 preferinţele europene aplicate întreprinderilor transnistrene îşi vor pierde forţa. În al doilea rând este important ca restricţiile impuse Moldovei de către Moscova să nu se extindă şi peste Transnistria, lucru care ne-ar ajuta foarte mult pe noi”, a menţionat Safonov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite