Surpriză: Eventis revine pe piaţa telefoniei mobile din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eventis nu mai prestează servicii mobile din 2010 FOTO: Tudor Iovu
Eventis nu mai prestează servicii mobile din 2010 FOTO: Tudor Iovu

O companie locală a cumpărat activele operatorului Eventis declarat insolvabil în 2010 şi vrea să reînceapă prestarea serviciilor în baza licenţei pe care o deţinea acesta. Reprezentanţii Guvernului constată că tranzacţia s-a făcut cu încălcări şi ar putea perturba piaţa de telefonie mobilă

La 14 mai 2013 compania moldovenească Iulerom a cumpărat toate activele firmei Eventis Mobile, care de mai bine de trei ani e în proces de insolvabilitate. Tranzacţia în valoare de 49,1 milioane de lei a fost confirmată la 18 iunie 2013 şi de Curtea de Apel Chişinău, procedură obligatorie în astfel de situaţii.

Potrivit deciziei instanţei, banii ar urma să fie achitaţi în decurs de două săptămâni din momentul în care Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) va emite actul confirmativ de transmitere a licenţei de prestare a serviciilor de telefonie mobilă în standard GSM, împreună cu toate drepturile ce derivă din ea.

Dacă nu vor apărea impedimente şi licenţa Eventis Mobile va fi reactivată, în scurt timp pe piaţa moldovenească va putea presta servicii încă un operator de telefonie mobilă. Andrei Iosip, reprezentantul Iulerom, susţine că firma are înţelegeri cu investitori şi cu furnizori de tehnică pentru a dezvolta afacerea.

„Utilajul deţinut de Eventis este într-o stare dezastruoasă, deoarece nu a fost asigurată păstrarea lui în condiţii adecvate. Producători precum Nokia sunt gata să ne livreze tehnica necesară pentru a începe activitatea. Totodată, purtăm negocieri cu un grup de investitori, care sunt gata să contribuie la dezvoltarea afacerii“, a precizat avocatul Andrei Iosip.

Tranzacţie dubioasă

Preluarea activelor Eventis şi posibila reapariţie pe piaţă a vechiului operator de telefonie mobilă a provocat deja îngrijorarea autorităţilor, care susţin că tranzacţia este una dubioasă şi constată o serie de încălcări la încheierea ei.

„Vom contesta încheierea Curţii de Apel Chişinău din 18 iunie 2013 prin care a fost confirmat contractul de vânzare-cumpărare a complexului patrimonial unic al Eventis Mobile SRL“, ne-a declarat Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei.

„Din informaţia pe care o deţinem, tranzacţia între Iulerom şi Eventis Mobile a fost efectuată cu încălcări ale legislaţiei, fapt ce ne face să presupunem că este o afacere dubioasă. Contractul a fost prezentat în instanţa de judecată fără a fi autentificat notarial, fără a avea actul de inventariere, bilanţul contabil, concluzia auditorului independent asupra componenţei şi valorii întreprinderii“, a precizat ministrul Pavel Filip.

Pavel Filip a adăugat că administratorul insolvabilităţii a semnat contractul fără ca Adunarea generală a creditorilor să fi aprobat condiţiile esenţiale ale tranzacţiei.

ANRCETI trebuie să decidă

În opinia oficialului, licenţa eliberată în 2006 de ANRCETI companiei Eventis nu poate fi transmisă unei alte firme.

Situaţia se complică şi prin faptul că frecvenţele ce aparţineau Eventis au fost incluse deja de autorităţi în Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pentru anii 2013-2020, pe motiv că n-au fost utilizate mai bine de trei ani, din cauza insolvabilităţii companiei.

Ultimul cuvânt urmează să-l spună ANRCETI. Şefii instituţiei au însă păreri împărţite la acest subiect. Într-un răspunsul oficial pentru „Adevărul“, Agenţia precizează că decizia finală privind soarta licenţei Eventis „va fi adoptată în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi doar după prezentarea, în modul stabilit, a setului întreg de documente legale ce ţin de tranzacţiile efectuate în acest sens“. În acelaşi timp, surse din cadrul ANRCETI susţin că instituţia a eliberat licenţa pentru 15 ani şi, respectiv, ea este valabilă şi aparţine celor care au cumpărat patrimoniul Eventis.

Andrei Iosip, reprezentantul Iulerom, spune că autorităţile nu ar trebui să pună piedici la preluarea licenţei. Avocatul face trimitere la Legea Insolvabilităţii, care prevede că la vânzarea unei întreprinderi aflate în proces de insolvabilitate, toate autorizaţiile şi licenţele de activitate fac parte din patrimoniul acesteia şi, respectiv, trec în proprietatea cumpărătorului.

Statul, prejudecat cu 82 de milioane de lei

Reluarea activităţii operatorului de telefonie mobilă ar putea fi blocată şi de datoriile uriaşe pe care le are Eventis Mobile faţă de bugetul statului. E vorba de 78,4 milioane de lei venituri fiscale ratate de stat ca urmare a neutilizării resurselor de numerotare telefonică alocate de ANRCETI şi prejudicii de 3,4 milioane de lei suportate de Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio. Reprezentantul Iulerom afirmă că aude pentru prima dată despre aceste estimări şi, respectiv, nu le poate comenta.

Specialiştii atrag atenţia şi asupra faptului că în cazul transmiterii licenţei Eventis în proprietatea Iulerom se vor revolta ceilalţi operatori de pe piaţă. „Nu este normal ca licenţa să rămână valabilă după ce operatorul a încălcat de zeci de ori condiţiile acesteia. În trei ani de insolvabilitate ANRCETI a suspendat de 20 de ori licenţa. Totodată,  condiţiile licenţei prevăd că timpul de nefuncţionare a reţelei de telefonie nu va depăşi două minute pe an, dar aceasta nu este funcţională de la finele anului 2009“, se spune într-o notă informativă internă semnată de specialişti din cadrul Guvernului.

143 de milioane de lei. Aceasta a fost valoarea iniţială a activelor Eventis, care ulterior s-au vândut cu 49 de milioane.

Telefonie mobilă sau spălare de bani

Eventis Mobile, companie ce ar aparţine unor afacerişti ruşi zişi „piterskie sveazistî“, prin Eventis Telecom Holding Ltd din Cipru, a câştigat în decembrie 2006 licitaţia pentru cea de-a treia licenţă de telefonie mobilă GSM din Moldova, pentru care a plătit opt milioane de dolari. Firma şi-a asumat obligaţia de a efectua investiţii de circa 114 milioane de dolari până în 2015.

În 2007, a lansat propria reţea de telefonie. Până în 2009 a reuşit să ajungă la o cotă de piaţă de numai un procent, deşi proprietarii se angajau ca până la finele anului 2007 compania să aibă acoperire naţională şi circa 100.000 de abonaţi.

La începutul lui 2009, proprietarii Eventis au anunţat că ar fi gata să vândă activele din Moldova pentru 80 de milioane de dolari, preţ considerat exagerat de specialişti. Peste un an, Eventis şi-a sistat activitatea, fiind iniţiată procedură de insolvabilitate. Acţionarii companiei i-au propus chiar statului să preia activele Eventis pentru 10 milioane de dolari.

Din 2010 şi până în mai 2013 activele Eventis au mai fost scoase la vânzare în câteva rânduri, iar o dată chiar a fost desemnată câştigătoare o firmă implicată în atacuri raider, rezultatele licitaţiei fiind anulate. Datele prezentate de Procuratura Generală în 2010 arătau că datoriile Eventis însumau circa 940 de milioane de lei, majoritatea fiind faţă de furnizori externi. Totodată, proprietarii Eventis au fost acuzaţi şi de spălare de bani prin intermediul companiei, dar ulterior procurorii au suspendat ancheta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite