Sfaturi pentru o digestie bună de sărbători. Ghimbirul este remediul natural perfect
0
Sarmale cu carne, friptură, piftie, salată olivie, pârjoale, clătite şi tortă „Cuşma lui Guguţă” sunt doar câteva dintre bucatele pe care moldovenii le pegătesc pentru masa de Revelion sau Crăciun. Medicii spun că aceste bucate consumate concomitent duc la constipaţie, indigestie, balonare sau arsuri stomacale.
Numărul celor care ajung la spital cu diverse probleme digestive este în creştere în perioada sărbătorilor de iarnă. De cele mai multe ori aceste probleme sunt cauzate de produsele din carne, făină, dulciuri şi alcool combinate necorespunzător.
Ce înseamnă probleme digestive
Cel mai des, oamenii se confruntă cu constipaţia, care reprezintă dificultatea intestinelor de a elibera masele fecale sau, mai popular spus, nu aveţi scaun timp de două zile la rând. Altă problemă, la fel de importantă, este indigestia. Indigestia apare deseori după mesele copioase şi se manifestă prin disconfort în regiunea abdominală, însoţită de balonări, gaze intestinale şi dureri la intestine. În urma indigestiei, produsele mâncate nu sunt digerate de către organism şi în rezultat nu se descompun în minerale, vitamine, aminoacizi etc. Balonarea survine în cazul în care consumaţi fructe uscate sau proaspete în timpul mesei, iar după aceasta simţiţi râgâieli prin intestine însoţite de durere. Durerea este suportabilă pentru cei tineri, dar foarte dificilă pentru cei maturi. Arsurile stomacale se manifestă prin arsuri la stomac, atunci când acidul gastric curge înapoi, spre esofag şi provoacă un gust amar. Această problemă vine în urma consumului de alcool şi alimente grase sau condimentate.
Cum se refac moldovenii după masa de sărbători
Pentru a nu avea probleme de sănătate, mulţi dintre moldoveni optează pentru ceaiul cu ghimbir, care, spun ei, este foarte eficient. „Rad puţin ghimbir şi adaug într-o cană cu apă fierbinte. Poate să nu-ţi placă gustul, dar te obişnuieşţi treptat”, spune Ecaterina. „Adaug în termos apă fierbinte, două linguri de ghimbir ras şi câteva felii de lămâie. Las totul la infuzat peste noapte. E puţin picant la gust”, ne explică Aura reţeta ei.
„Eu înghit enzimele Histame, Daosin sau LactoBaob, pe care le cumpăr din farmaciile din România sau Italia. În Moldova deocamdată nu se găsesc, dar pot fi comandate online. De sărbători mă trezesc cu mătreaţă din cauza histaminei, care se conţine în ciocolată şi alcool”, mai adaugă Lia.
De asemenea, oamenii mai consumă moare de varză, orice fel de murături, ceai cu lămâie şi fac plimbări în aer liber. Aceştia nu beau la masă decât vin şi apă plată, evitând băuturile carbogazoase şi apa dulce.
„Eu nu fac mese copioase, iar după asta nu am nevoie să mă refac. Lucrurile sunt atât de simple, dar noi preferăm să le complicăm - intrarea în sărbători, ieşirea din ele. De ce ne facem singuri bătăi de cap? Eu de Crăciun am făcut quinoa (pseudocereală) cu legume şi o salată. Iar la Anul Nou o să-mi cumpăr o pizza. Fără masă întinsă cu neamuri multe şi zece feluri de bucate”, îşi destăinuie preferinţele Tania, o moldoveancă stabilită în Dublin, Irlanda.
Sfaturile nutriţioniştilor: Combinarea corectă a bucatelor
Nutriţioniştii recomandă evitarea dulciurilor şi tortei la prânz sau cină. Aceste produse pot fi consumate dimineaţa după o cană de apă caldă cu lămâie şi câteva fructe, iar abia după jumătate de oră puteţi mânca o felie de tortă. Fructele se consumă după 2-3 ore de la masa de prânz sau cină, deoarece perioada de descompunere a lor este foarte rapidă. E binevenit ca oamenii să opteze pentru alimentaţia mono, adică cea care se bazează pe un singur produs. Astfel, la masa de Crăciun sau Revelion se recomandă să mâncaţi doar un fel de mâncare. Bucatele din carne se combină doar cu salată din crudităţi, de preferat cât mai multă verdeaţă. Salata olivie este prea consistentă şi nu se combină cu carnea, specialiştii nici măcar nu o consideră o salată. Murăturile conţin foarte multă sare, motiv pentru care se reţine apa în organism şi nu sunt indicate de consumat la masa de Crăciun.
Nutriţionista Corina Dascălu recomandă ceaiul de ghimbir, care e perfect pentru îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală, reduce grăsimea acumulată şi e un foarte bun antiparazitar de intestine. Altă metodă de curăţare a intestinelor este apa cu bicarbonat de sodiu. Într-un pahar de 200 mililitri cu apă caldă dizolvăm o lingură cu bicarbonat de sodiu, care se bea după masa copioasă, spune ea. „Detoxul este indicat până şi după sărbători. Până - pentru a îmbogăţi organismul cu enzime din fructe şi legume, iar după - pentru a curăţa organismul de toxinele acumulate în perioada sărbătorilor. Este foarte indicat ceaiul de ghimbir, lămâie şi miere de albine, atât până, cât şi după masă. Rugumaţi mâncarea de atâtea ori câţi dinţi aveţi în gură”, mai spune Corina Dascălu.
Cei care doresc să evite astfel de probleme în perioada sărbătorilor, precum şi în orice perioadă a anului, e recomandat să ţină un carnet, unde va nota produsele şi combinaţiile de alimente care le provoacă probleme digestive. Fiecare persoană trebuie să-şi cunoască moderaţia şi în ciuda bucatelor savuroase poate alege să mănânce porţii mici de până la 100 de grame din fiecare reţetă preparată şi un pahar de vin roşu sau alb sec. Ideal ar fi să fie evitată pâinea şi produsele de patiserie, mai ales combinarea acestora cu carne, cartofi şi sarmale.