Scriitorii din Republica Moldova, solidari cu Ucraina: Regimul de la Kremlin s-a transformat într-o dictatură militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
invazie rusia ucraina foto shutterstock

Scriitorii din Republica Moldova califică drept o catastrofă umanitară agresiunea militară rusă din Ucraina şi spun că în contextual crizei de securitate din regiune, sunt necesare voci care să explice societăţii ororile războiului, notează IPN.

Intelectualii spun că războiul declanşat de liderul de la Kremlin divizează pentru câteva secole înainte poporul rus de cel ucrainean, izolând complet Rusia de comunitatea internaţională. Potrivit lor, pentru Republica Moldova este importat să fie de partea lumii civilizate.

Scriitoarea Maria Pilchin spune că indiferent de profesie sau statut social, toţi cetăţenii Republicii Moldova trebuie să condamne ororile războiului din Ucraina. Scriitoarea spune că regimul de la Kremlin s-a transformat într-o dictatură militară care pune în pericol securitatea întregului continent.

„Noi am crescut cu ideea că poate să se întâmple orice, doar să nu fie război. Era un dicton sovietic, dar tot din nostalgia pentru sovietic a fost declanşat acest război. Este o catastrofă umanitară şi indiferent dacă eşti intelectual sau eşti de la ţară nu poţi sta deoparte, fără a reacţiona. Scriitorii sunt diferiţi, ca în orice breaslă, dar în astfel de momente se acutizează în noi, pe de o parte, medicul care radiografiază o stare a societăţii, pe de altă parte, iese la iveală învăţătorul din noi care vrea să înveţe, să ofere o direcţie. De asta, noi spunem NU unei catastrofe umanitare. La Moscova avem un regim care până mai ieri era autoritar, acum a devenit categoric o dictatură militară. Un şovinism mocnit a eclozat într-o formă de fascism”, a spus scriitoarea Maria Pilchin în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Scriitorul Mircea Ciobanu spune că, prin acest război, Rusia s-a autoexclus din tabloul marilor decidenţi ai lumii. Invazia rusă din Ucraina va schimba viitorul tuturor ţărilor din regiune, iar pentru Republica Moldova este important să fie de partea Occidentului, spune scriitorul.

„Nu-mi închipui cum ar putea într-un viitor previzibil, asta însemnând următoarele decenii, dacă nu chiar secol, ca ucrainenii să-i poată ierta pe ruşi. În acelaşi timp, nu aş considera doar un slogan declaraţia liderilor de la Kremlin care spun că ei luptă pentru o nouă ordine mondială şi aici este important de care parte a cortinei vom fi noi. Dacă va cădea această cortină ea nu va mai fi, ca până acum, una temporară. Rusia îşi creează propriul Zid Chinezesc, dar nu pentru ca să nu fie atacată, ci ca să nu fugă ai săi. Rusia îi va păzi pe toţi în acest ţarc, iar pentru noi este important să nu fim în acest ţarc”, a spus scriitorul Mircea Ciobanu.

Agresiunea miliară rusă asupra Ucrainei a început la 24 februarie, iar de atunci, potrivit datelor ONU, 4 milioane de cetăţeni ucraineni au fugit din calea războiului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite