S-a vărsat mult sânge şi s-au pierdut vieţi omeneşti, Ziua Memoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au trecut atâţia ani, războiul de la Nistru nu poate fi dat uitării. Generalul Nicolae Petrica, comandant al Capului de pod Cocieri, spune că, deşi unii îl califică doar ca şi conflict, în realitate a fost război, în care s-a vărsat mult sânge şi s-au pierdut vieţi omeneşti.

Pentru Nicolae Petrica evenimente din 1992 reprezintă o pagină de istorie cu încărcătură, iar localitatea Cocieri este parte din viaţa sa, unde merge în fiecare an şi se întâlneşte cu cei cu care a luptat. Generalul regretă că, şi după 23 de ani, nu s-a făcut nimic concret pentru a soluţiona conflictul transnistrean.

„Cred că preşedintele, Parlamentul, Guvernul poartă responsabilitate pentru acele evenimente, pentru că ei au început războiul şi tot ei trebuie să înlăture consecinţele. Astăzi între oamenii simpli nu există nicio problemă, toată problemă este în politicieni, care nu vor să soluţioneze conflictul şi aşteaptă pe cineva din exterior să vină să ia decizii”, a declarat Nicolae Petrica pentru IPN.

Generalul, care este şi preşedintele Ligii veteranilor forţelor armate, spune că îi pare foarte rău pentru cei care au luptat pentru independenţa ţării, iar acum au ajuns să se descurce foarte greu, fiind neglijaţi totalmente de autorităţi. „Mă doare sufletul şi îmi pare rău că politicieni noştri nu vor să se ocupe de problema dată”, a spus Nicolae Petrica.

Dacă ar mai fi război, generalul crede că ar trebui organizat un detaşament cu toţi parlamentarii. „Ei trebuie să cunoască ce înseamnă să stai pe poziţii şi să vezi cum camarazii tăi cad pe câmpul de luptă şi cât e de frumos sângele, iar după aceasta vor lua şi decizii, vor vota şi legi”, a mai spus generalul.

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în conflictul armat de la Nistru şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3500 au fost mutilate.

2 martie este declarată Ziua Memoriei. La Chişinău au loc depuneri de flori, este oficiat un tedeum şi organizate mese de comemorare pentru combatanţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite