Rezoluţia ONU va fi folosită ca argument în negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezoluţia privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, votată de Adunarea Generală ONU la 22 iunie, are caracter mai mult politic, de aceea autorităţile de la Chişinău înţeleg perfect că aceasta nu obligă Federaţia Rusă să o respecte.

Însă autorităţile au simţit necesitatea ca subiectul să fie discutat la nivel înalt încă începând cu Summitul OSCE de la Istanbul. Declaraţii în acest sens a făcut şeful Direcţiei OSCE şi al Direcţiei Securitate Internaţională din cadrul MAEIE, Vasile Mircos, în cadrul unei conferinţe de presă la Odesa, cu ocazia celei de-a 30-a reuniuni a Consiliului Consultativ al EUBAM, transmite IPN.

Potrivit lui Vasile Mircos, rezultatele Summitului de la Istanbul din anul 1999, unde Moscova s-a angajat să îşi retragă armamentul şi militarii de pe teritoriul Republicii Moldova, sunt egale cu zero. Astfel, autorităţile moldoveneşti prin respectiva rezoluţie au atras mai multă susţinere şi atenţie internaţională, pentru ca în perspectivă ţara să-şi atingă scopul.

„Desigur, noi nu vrem să stricăm relaţiile cu Federaţia Rusă, deoarece aceasta oricum rămâne un partener strategic pentru Republica Moldova, dar noi încercăm să convingem Rusia să ia în considerare şi interesele noastre”. Cu toate că, în perspectivă, dacă Rusia nu va întreprinde anumite acţiuni, decizia ONU va fi folosită ca un argument în dezbaterile şi negocierile viitoare privind rezolvarea conflictului transnistrean.

Oficialul consideră că ceea ce s-a întâmplat la ONU este o mare realizare şi un rezultat foarte important pentru Republica Moldova. „Ştiu că acest lucru poate aduce cu el anumite greutăţi, anumite disonanţe în relaţia cu Rusia, dar nu neapărat. De ce? Deoarece principala idee a acestei rezoluţii este retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova, este scopul pe care-l urmărim începând cu acordul moldo-rus de încetare a focului din 1992”.

Vasile Mircos susţine că pentru a se vota rezoluţia au fost făcute mari eforturi diplomatice, iar discursul prim ministrului, Pavel Filip, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 2017 a constituit un fundament pentru a stabili noile priorităţi în atingerea obiectivului principal, adică scoaterea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Din punctul său de vedere, rezoluţia ONU nu poate creea anumite complicaţii pentru procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean. Autorităţile sunt optimiste în privinţa viitorului negocierilor pe subiectul reglementării transnistrene, mai ales acum, când Italia deţine preşedinţia OSCE.

Misiunea Uniunii Europene de Asistenţa la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a fost lansată în 2005 şi promovează controlul la frontieră, normele şi practicile vamale care corespund standardelor UE, răspunzând necesităţilor ambelor ţări partenere. Activităţile EUBAM promovează dezvoltarea economică şi consolidează securitatea în regiune. Misiunea este un organ consultativ, tehnic, cu sediul la Odesa, Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite