INTERVIU Reprezentanta Facebook Elizabeth Linder a făcut profilul utilizatorilor din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elizabeth Linder, reprezentant Facebook, sepcialistă în strategii de politică şi guvernare pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa  FOTO: Andrei Mardari
Elizabeth Linder, reprezentant Facebook, sepcialistă în strategii de politică şi guvernare pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa  FOTO: Andrei Mardari

Reprezentanta Facebook a făcut profilul utilizatorilor moldoveni şi ne-a vorbit despre comportamentul politicienilor pe reţelele de socializare şi despre securitatea informaţiilor.

„Adevărul“: Cine sunt utilizatorii Facebook din Republica Moldova?

Elizabeth Linder: Utilizatorii din Republica Moldova sunt diferiţi. Este vorba de tineri foarte activi, care folosesc Facebook-ul în fiecare zi pe telefoanelor lor mobile, de funcţionari publici care au idei foarte bune, atunci când este vorba de transparenţa guvernamentală, şi de politicieni care nu sunt neapărat tineri, dar care folosesc Facebook-ul foarte bine în comunicare. Studiile mai arată că utilizatorii din Moldova distribuie foarte multe fotografii şi că sunt mai mulţi de genul feminin decât masculin.

Cât de sigură este informaţia care apare pe profilurile noastre? În ce cazuri Facebook o poate divulga?

Nu oferim informaţii dacă primim o solicitare de la o persoană geloasă, de la cineva care încearcă să facă rău cuiva sau de la un părinte îngrijorat. Chiar şi atunci când primim cereri să închidem contul unei persoane care a murit, înainte de a întreprinde ceva, solicităm un document oficial care demonstrază acest lucru. Este important însă să vă asiguraţi că puteţi avea încredere într-o persoană atunci când începeţi o conversaţie. Ca şi în cazul tuturor informaţiilor de pe Internet, întotdeauna există riscul ca cineva să facă un screenshot şi, ulterior, să distribuie informaţia fără permisiunea dumneavoastră. Noi avem politici care protejează utilizatorii Facebook, dar, în special, tinerii trebuie să fie foarte deştepţi şi să se asigure că se simt confortabil cu informaţia pe care o fac publică şi cu faptul că aceasta este împărtăşită cu alţi utilizatori.

Cum procedaţi atunci când informaţiile sunt solicitate de oamenii legii?

Suntem foarte atenţi şi dăm importanţă doar unor cereri specifice. De exemplu, în cazuri în care este vorba de invistigarea unei activităţi criminale. Putem răspunde autorităţilor doar dacă această cerere este în limita legii. Tot timpul însă pe primul plan va fi securitatea noastră şi a utilizatorului.

Uneori politicienii sau funcţionarii publici postează informaţii personale, pornind de la ideea că Facebook nu este un spaţiu public. De fapt, cum ar trebui să fie comportamentul acestora?

Facebook este un spaţiu public de comunicare şi dezbateri. E nemaipomenit pentru politicieni şi pentru funcţionarii publici. Totuşi, politicienilor le-aş recomanda să aibă pagini publice, pin intermediul cărora să ţină legătura cu jurnalişti sau simpli cetăţeni. De fapt, atunci când ai o astfel de platformă, poţi activa mai liber pe Facebook, pentru că ştii că este o pagină publică. Când e vorba de profilele individuale, politicienii trebuie să decidă singuri dacă vor să aibă un grup restrâns de prieteni de încredere sau unul la care au acces mulţi oameni. Totodată, nu trebuie să uităm că utilizatorii care pot vedea informaţia pe un profil personal au fost acceptaţi sau informaţia a fost lăsată să fie accesibilă.

La Chişinău aţi avut întâlniri cu mai mulţi politicieni care au conturi pe Facebook. Ce le-aţi recomanda?

Le-aş recomanda să fie foarte activi. Să discute cu cetăţenii, să le citească mesajele. Comentariile nu sunt întotdeauna pozitive, dar critica i-ar putea ajuta să înţeleagă cum sunt percepuţi de oameni, la ce trebuie să mai lucreze, cum pot să-şi îmbunătăţească imaginea.

Apropo de critică, e posibil ca oamenii să înregistreze şi să semneze petiţii pe Facebook?

Da, sigur. Facebook este deseori utilizat pentru semnarea petiţiilor în Uniunea Europeană. De exemplu, este una foarte interesantă ce vizează păstrarea bibliotecilor. Spre final, petiţiile trebuie să fie semnate de un anumit număr de comisari pentru a fi adoptate. De fapt, oamenii utilizează Facebook pentru a cere reprezentantului lor din Parlamentul European să le semneze. Petiţia în sine nu are valoare legală, dar aceasta creşte atenţia unei cauze ce încurajează oamenii să facă schimbări în politică.

Sunt companii care le interzic angajaţilor lor să stea pe Facebook la serviciu. Credeţi că acestea au de câştigat sau de pierdut?

Pentru mine este foarte greu să răspund la această întrebare pentru că noi utilizăm foarte mult Facebook-ul în activitatea noastră de zi cu zi. Avem grupuri pentru orice la lucru, deoarece că aceasta este modalitatea noastră de comunicare. Datorită Facebook-ului reuşim să avem o legătură foarte personală. De exemplu, dacă unul dintre colegi a postat poze din vacanţă, îl voi întreba cum a fost, dacă unuia i-a decedat un părinte, îi voi exprima condoleanţele mele. Din punctul meu de vedere, Facebook, ca parte a locului de muncă, umanizează angajaţii. Ne reaminteşte că, deşi nu ieşim cu ei în oraş sâmbătă la cină, colegii sunt prietenii noştri şi oameni cu care interacţionăm. Totodată, când este vorba de utilizarea Facebook-ului la birou, trebuie să se ţină cont de managementul timpului. Până la urmă, la serviciu suntem înconjuraţi de tot felul de lucruri care ne pot sustrage atenţia. Uneori, faptul că putem face altceva este mult mai relaxant şi, în cele din urmă, mai productiv. Bineînţeles, aceşti parametri sunt definiţi de angajatori şi de strategiile pe care le folosesc pentru managementul timpului, astfel încât oamenii să fie focusaţi pe muncă.

Cum faceţi faţă concurenţei cu reţelele de socializare ruseşti, precum Odnoklassniki sau Vkontakte?

Ceea ce putem face noi e să ne concentrăm pe construirea celor mai bune produse şi platforme care ar fi pe placul oamenilor. De asemenea, trebuie să fim cei mai buni în prestarea serviciilor care ne diferenţiază de alte reţele.

PRIMA DATĂ ÎN MOLDOVA

Elizabeth Linder a venit pentru prima dată în Republica Moldova, la invitaţia la Centrului de Guvernare Electronică. Pe parcursul vizitei, a avut întrevederi cu reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţii civile şi ai asociaţiilor de business, cu jurnalişti şi bloggeri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite