Recolta estimată de struguri este mai mare decât cea de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Recolta de struguri din acest an va fi estimativ de 620 de mii de tone, inclusiv 110 mii de tone soiuri de masă. Cifrele sunt mai mari decât anul trecut, când s-au strâns 615,7 mii tone de struguri, inclusiv 86,7 mii tone soiuri de masă. Ministerul Agriculturii anunţă că în anul curent suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării constituie 135 de mii de hectare, din ele pe rod – 129 de mii de hectare, anunţă IPN.

În gospodăriile producătorilor mici se preconizează obţinerea a 410 mii de tone de struguri, inclusiv 90 de mii de tone soiuri de masă. La procesare urmează a fi direcţionate 300 de mii tone de struguri (280 de mii de tone soiuri europene şi 20 de mii de tone soiuri de tip „Isabella”).

Din cauza condiţiilor climaterice, recoltarea în masă a strugurilor a început mai târziu ca în ultimii ani: la soiurile de masă după 10 august, iar la cele pentru vin – în decada a doua a lunii septembrie. Recoltarea soiurilor cu perioada tardivă de coacere (Moldova, Ialovenschi Ustoicivîi, Caraburnu şi altele) va începe la finele lunii curente.

Strugurii de masă au fost comercializaţi pe piaţa locală cu 9-12 lei/kg, iar în ultima săptămână preţurile au oscilat între 7 şi 9 lei/kg. La export, strugurii pentru masă de soiuri europene se livrează la preţuri de 8-12 lei/kg,  iar cei de soiuri de tip „Isabella” –  5,5-6 lei/kg. Preţurile de achiziţie a strugurilor pentru vin sunt mai înalte ca cele de anul trecut, variind în intervalul de 4,8-6,0 lei/kg la soiurile europene şi 3,0-3,5 lei/kg la soiurile de tip Isabella.

Din recolta anului curent s-au exportat peste 7,2 mii tone de struguri de masă, exportul total (de la începutul anului) fiind de peste 23 de mii de tone. Cele mai mari volume au fost direcţionate în Federaţia Rusă – 5 mii de tone.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite