Raportor ONU: Situaţia apărătorilor drepturilor omului în Moldova necesită îmbunătăţiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pofida unui cadru legislativ satisfăcător, situaţia apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova necesită îmbunătăţiri. Guvernul trebuie să adopte o abordare mai pozitivă faţă de apărătorii drepturilor omului şi să recunoască public rolul esenţial al societăţii civile. Declaraţia aparţine raportorului special al ONU, Michel Forst, făcută vineri, 29 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, transmite IPN.

„Apărătorii drepturilor omului şi jurnaliştii sunt victime ale campaniilor de stigmatizare, avocaţii se confruntă cu acuzaţii penale motivate din punct de vedere politic sau sunt ameninţaţi ori de câte ori apără persoane cu opinii diferite, iar jurnaliştii se confruntă cu limitarea accesului la informaţie”, a menţionat Michel Forst. Raportorul special al ONU consideră că Guvernul trebuie să pună capăt atitudinii punitive faţă de apărătorii drepturilor omului şi să adopte o abordare care să ofere mai mult suport societăţii civile, în ciuda posibilelor dezacorduri şi critici.

Referindu-se la anularea alegerilor din Chişinău, Michel Forst, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de respectiva decizie, care, potrivit lui, „merge împotriva voinţei poporului şi care reprezintă un pas înapoi faţă de ceea ce este instituţia democratică”.

În urma întâlnirilor cu reprezentanţi ai ONG-urilor apărătoare a drepturilor omului, Michel Forst, susţine că a fost informat despre cazuri de intimidare şi ameninţări, mai ales atunci când au criticat deciziile Guvernului. „Organizaţiile societăţii civile au adus şi acuzaţii de corupţie la nivelul judecătorilor şi procurorilor. Am format informat despre acuzaţii penale fabricate, cum ar fi emiterea cu bună ştiinţă a unei decizii ilegale sau greşite împotriva judecătorilor care încearcă să investigheze cauze şi să ia decizii în mod independent, în cauzele sensibile din punct de vedere politic”, a spus Michel Forst.

Raportorul a avut şi o vizită în regiunea transnistreană şi a rămas îngrijorat de introducerea unor restricţii în activităţile de advocacy, care au fost definite ca „activităţi politice”. Acest lucru nu este în conformitate cu standardele internaţionale, susţine Michel Forst.

Raportorul ONU s-a declarat îngrijorat şi de calitatea colaborării dintre membrii societăţii civile din cadrul Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii şi Oficiul Avocatului Poporului. El a amintit că instituţiile naţionale pentru drepturile omului deţin un rol-cheie în asigurarea unui mediu sigur pentru apărătorii drepturilor omului.

Michel Forst şi-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pentru a identifica modalităţi de consolidare a  rolului societăţii civile în Moldova şi de a sprijini eforturile Guvernului în elaborarea unei noi legislaţii privind protecţia apărătorilor drepturilor omului. În timpul vizitei sale de cinci zile în Republica Moldova, expertul s-a întâlnit cu oficiali de stat, reprezentanţi ai sistemului judiciar, cu apărătorii drepturilor omului şi reprezentanţii societăţii civile, ai mass-media şi ai comunităţii diplomatice. Michel Forst va prezenta un raport final Consiliului pentru Drepturile Omului în martie 2019, la Geneva.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite