PSRM: Schimbările care au avut loc la Curtea Constituţională sunt o încercare de preluare a controlului instituţiei de către un grup infracţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinaida Greceanii privesc.eu

Partidul Socialiştilor din R. Moldova, condus de Zinaida Greceanîi, susţine „că sunt indicii clare că schimbările care au avut loc, ieri, la Curtea Constituţională sunt în realitate o încercare de preluare a controlului acestei instituţii fundamentale a statului de către un grup infracţional, care are ca scop paralizarea statului în plină criză pandemică, blocarea iniţiativelor sociale şi economice ale Guvernului”.

„Toate acestea se întâmplă cu concursul larg al PAS şi PPDA, partide care s-au lăsat atrase în acest joc de interese, partide care sunt preocupate doar de interesele lor politice, nu de interesul cetăţenilor. Aceste partide au ales să sprijine interesele celor care controlează ilegal Aeroportul, în loc să sprijine nevoile populaţiei în criza grea pe care o traversează”, se spune într-un comunicat de presă emis de PSRM.

PSRM condamnă „comportamentul iresponsabil al partidelor de opoziţie şi toate acţiunile pe care acestea le fac împotriva cetăţenilor.” 

„Atragem atenţia asupra responsabilităţii pe care o vor purta în cazul în care prin anularea legilor votate ieri în Parlament vor aduce Guvernul în situaţia în care nu va mai putea achita banii către oameni, nu va mai putea sprijini mediul de afaceri să îşi revină din situaţia grea prin care trece, nu va mai putea susţine sistemul medical şi alte domenii vitale în criza pe care o traversăm în această perioadă”.

Socialiştii au comunicat că vor monitoriza cu atenţie ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituţională în perioada următoare şi vor întreprinde toate acţiunile legale şi politice care se impun „în cazul în care se va dovedi că deciziile acestei instituţii sunt influenţate politic de către grupările criminale care stau în spatele unor partide de opoziţie”. 

„Statul deţine pârghiile necesare pentru a putea bloca revenirea instituţiei sale fundamentale în mâinile unor grupări criminale, în cazul în care vor apărea dovezi suplimentare că acest lucru se întâmplă”, se mai spune în comunicat.

Amintim că Domnica Manole a fost numită joi, 23 aprilie, în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, pe un termen de trei luni, după ce preşedintelui Vladimir Ţurcan, persoana apropiată de Igor Dodon, i s-a acordat vor de neîncredere.

Acţiunea respectivă a avut loc în contextul anunţului Curţii Constituţionale că a admis cererea deputatului Sergiu Sîrbu şi a suspendat procedura de intrare în vigoare a legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, în sumă de 200 milioane de euro.

Curtea a suspendat intrarea în vigoare a acordului până la examinarea în fond a cauzei. 

Deputaţii din alianţa de guvernare PSRM-PDM au votat joi, 23 aprilie, ratificarea acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Opoziţia parlamentară a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului, pentru ca unele prevederi ale acordului să fie modificate, însă propunerea a fost respinsă.

Grupul parlamentar „Pro Moldova”, condus de deputatul Andrian Candu, a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională acordul de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Sergiu Sîrbu a afirmat că „acest acord este în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova”.

Premierul Ion Chicu a declarat că prevederile acordului sunt avantajoase. Potrivit lui, o parte din acuzaţii au fost făcute „din lipsă de cunoştinţă”, iar altă parte „pentru că este politicul la mijloc”.

Amintim că Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe.

Partidul Acţiune şi Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc conţine prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a ţării pe termen lung, dar  şi prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor ţări.

Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.

„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

La iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite