Programul de stat „Prima Casă”, aprobat de Guvern. Creditul va putea fi rambursat în 25 de ani, iar preţul locuinţei nu trebuie să depăşească 1 milion de lei
0Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi, 7 noiembrie, un proiect de lege privind unele măsuri pentru implementarea programului guvernamental prin care este facilitat accesul la creditare a familiilor tinere. De asemenea, s-a decis modificarea unor taxe de stat pentru contractele de ipotecă semnate în cadrul acestui program.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanţeţor, programul are ca scop acordarea din partea statului a unui sprijin persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă, dar nu dispun de suficienţi bani, facilitând accesarea creditelor parţial garantate. În plus, implementarea acestui proiect va reduce migraţia în rândul tinerilor.
Proiectul de lege stabileşte regulile pentru toate părţile implicate în procesul de acordare şi obţinere a creditelor ipotecare, parţial garantate de stat, prin programul „Prima Casă”. Sunt prevăzute, astfel, criteriile de eligibilitate a beneficiarilor de program, criteriile de eligibilitate a băncilor care pot acorda astfel de credite, mecanismul de garantare, cât şi comisioanele şi tarifele cu care vor opera băncile comerciale.
Printre cele mai importante condiţii descrise în proiect se numără preţul de procurare a locuinţei care nu trebuie să depăşească 1 milion de lei, participaţia proprie iniţială de cel puţin 10% şi termenul de rambursare a creditului de până la 25 de ani.
Persoanele care deţin în proprietate locuinţă sau au în derulare credite ipotecare nu vor fi admise în acest program. La fel, nu vor putea accesa astfel de credite persoanele cu vârsta mai mare de 45 de ani.
Este prevăzut şi că statul va garanta circa 50% din soldul creditului acordat, iar implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).
În scopul asigurării accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite bancare parţial acoperite de stat, în special pentru familiile tinere, s-a recurs la modificarea unor taxe de stat.
Printr-un alt proiect de lege, aprobat tot în aceeaşi şedinţă de Guvern, este micşorată până la 0,1% taxa de stat pentru autentificarea contractelor de înstrăinare a imobilului şi până la 50 de lei taxa pentru autentificarea contractelor de ipotecă semnate în cadrul programului de stat „Prima Casă”.
Totodată, a fost acceptată diminuarea onorariilor notarilor publici şi executorilor judecătoreşti pentru acţiunile efectuate în privinţa bunurilor imobile care au fost procurate prin intermediul programului de stat.
Ambele proiecte de lege urmează să fie adoptate de către Parlament.
Programul „Prima Casă” va fi aplicabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi poartă un caracter social, reprezentat de intervenţia statului în procesul de garantare a creditelor ipotecare.
Ideea şi conceptul programului se bazează pe experienţa pozitivă a ţărilor din regiune, în special a României. Plafonul anual al garanţiilor de stat, cât şi suma mijloacelor financiare destinate executării garanţiilor de stat emise vor fi stabilite anual.
În Bugetul de stat pentru 2017 este prevăzut un fond de garantare în valoare de 15 mil. lei pentru creditele ipotecare acordate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă”.