Panica moldovenilor a crescut profitul caselor de schimb valutar cu milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lei moldovenesti Moldova euro bancnote FOTO Shutterstock

În trei săptămâni de panică, de când Rusia a invadat Ucraina, moldovenii au procurat cel puţin 90 de milioane de dolari în diverse valute şi au plătit în plus sub formă de marjă comercială majorată minim 30 de milioane de lei. Altfel spus, casele de schimb valutar au profitat din plin de panică şi au obţinut supraprofituri, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, citat de IPN.

„În mod obişnuit, casele de schimb valutar au o marjă comercială de 9 lei pentru 100 de dolari şi 11 lei pentru 100 de euro. Altfel spus, ele câştigă 9 şi 11 lei pentru o tranzacţie completă de vânzare cumpărare a 100 de dolari sau euro. În perioadă de panică, casele de schimb valutar majorează enorm cursul de vânzare a valutei şi lasă la un nivel scăzut cursul de cumpărare, cea ce alimentează şi mai mult panica. Or, dacă diferenţa dintre cursul de vânzare şi cumpărarea a 100 euro sau dolar este mai mare de 20 de lei, atunci sigur cineva câştigă pe seama clientului”, afirmă expertul.

Potrivit economistului, în a doua săptămână de război marja comercială la euro a ajuns 89 lei/100 euro, cea ce a fost de 8 ori sau cu 78 de lei lei mai mult decât marja obişnuită. Recordul a fost în primele zile de martie, când marja a depăşit 100 de lei pentru 100 de euro.

„În mod obişnuit săptămânal moldovenii vând 75 de milioane de dolari sub formă de euro, dolari sau alte valute şi procură 30 de milioane de dolari în diverse valute. În perioadă de panică intuim că volumul tranzacţiilor este mult mai mare”, a opinat Veaceslav Ioniţă.

Banca Naţională a Moldovei are suficiente rezerve valutare pentru a interveni în caz de necesitate pe piaţa valutară, din acest motiv orice panică nu are raţionament economic. În prezent, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei se ridică la 3,6 miliarde de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite