Pacienţi la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii vor fi supravegheaţi de medici direct la locul de muncă FOTO Dumitru Goncear
Muncitorii vor fi supravegheaţi de medici direct la locul de muncă FOTO Dumitru Goncear

Prin Serviciul Sănătate Operaţională toţi angajaţii îşi vor putea face controalele medicale obligatorii într-o singură instituţie şi vor fi monitorizaţi de medici pentru a nu se îmbolnăvi în timpul programului de lucru

În curând, vei fi monitorizat în permanenţă de doctori pe durata programului de lucru, astfel încât riscul de a te îmbolnăvi să fie cât mai mic. Ministerul Sănătăţii a făcut public conceptul Serviciului Sănătate Operaţională, o nouă instituţie ai cărei medici vor avea grijă să te trimită la controale specializate, să-ţi prescrie tratamente şi să le recomande inspectorilor de muncă sancţionarea şefului dacă te obligă să munceşti într-un mediu nociv.

Prin acest serviciu sunt vizaţi, în special, angajaţii din transporturi, construcţii şi industrie, domenii în care condiţiile de protecţie a muncii nu sunt întotdeauna respectate. Ne-am convins de asta după ce-am vizitat un şantier din sectorul Botanica, unde sunt construite patru blocuri cu 630 de apartamente. În fortăreaţa de schele şi beton poţi vedea muncitori care lucrează cu materiale grele fără să poarte cască de protecţie sau tăietori de metale cu flacără, fără vizieră specială. „Trebuie neapărat să purtăm cască. Acum n-am luat-o fiindcă am de cărat nişte cărămizi“, se scuză Ion Boubătrân, un zidar în vârstă de 50 de ani. „La noi cel mai mare risc e căderea de la înălţime. Urmează bolile respiratorii, din cauza prafului. Muncitorii noştri nu intră pe şantier fără să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că-şi asumă riscul de accidente dacă nu poartă echipament de protecţie“, afirmă şeful de şantier, inginerul Petru Croitoru.

RISCĂ SĂ IA O INFECŢIE SAU SĂ FACĂ ALERGII

Şoferii se pot îmbolnăvi în funcţie de mijlocul de transport condus şi orele prestate fără întrerupere. „Trei zile pe săptămână suntem pe traseu, iar două ne odihnim. Cei care lucrează suplimentar riscă să-şi piardă atenţia, vederea şi să aibă probleme cu şezutul. Înainte am lucrat pe troleibuz. Acolo e mai rău: trei ore cât timp eşti în cursă, n-ai unde să mergi nici măcar la toaletă“, susţine Victor Mazur, şofer de maxi-taxi. „Sunt la volan 24 de ore din 24. Nu m-am gândit până acum la sănătate. E adevărat că niciodată nu ştiu cine se urcă în maşina mea şi pot oricând să iau gripă sau tuberculoză de la pasageri“, mărturiseşte şi taximetristul Alexei Boboc.

La fabrica de dulciuri Bucuria, normele de protecţie sunt respectate cu stricteţe. Cel puţin asta declară şeful serviciului Controlul calităţii, Gheorghe Bogza. „Echipamentul e obligatoriu în fabrică, fiindcă lucrăm cu prafuri ce pot deveni dăunătoare. Mă refer la amidon, pudra de cacao sau zahărul praf. Cine nu poartă mască specială, riscă să facă bronşită, faringită, laringită, riscă alergii şi dereglări de somn. În plus, toţi angajaţii fac câte două controale medicale pe an“, precizează responsabilul.

PATRONII, MAI ATENŢI CU ANGAJAŢII

Deocamdată, proiectul de înfiinţare a Serviciului Sănătate Operaţională e supus dezbaterilor publice. „E încă devreme să stabilim condiţiile concrete în care va funcţiona, dar vă pot spune că în această instituţie vor lucra medici igienişti şi specialişti în fiziologia muncii. Angajaţii vor veni într-un singur loc pentru controalele medicale în funcţie de particularităţile domeniului în care lucrează“, spune adjunctul Direcţiei sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, Valeriu Goncear, autorul conceptului.
„Ideea înfiinţării acestui serviciu nu e rea pentru că îi implică pe patroni sau pe managerii de organizaţii în controlul sănătăţii angajaţilor. Totodată, Moldova e o ţară mică, unde business-ul nu este foarte bine dezvoltat. Programele de medicină operaţională sunt dezvoltate, de regulă, în zonele în care sunt companii cu mii de angajaţi“, comentează directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, expertul Viorel Soltan.

Boli profesionale frecvente

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, în ultimii cinci ani s-au îmbolnăvit peste 90 de oameni din cauza condiţiilor de muncă. Cea mai mare incidenţă a bolilor de muncă au avut-o osteocondroza şi artroza – 44,6%, urmate de tuberculoză – 10,9%, intoxicaţii cu pesticide – 4,3%, bronşită, astm bronşic şi alergii, cu câte 2,2%. Tot din datele oficiale reiese că angajaţii care lucrează în medii insalubre au cea mai mare pondere în industrie – 38% şi peste 26% din lucrătorii agricoli muncesc în condiţii nocive.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite