ONU: Discriminarea rasială, un fenomen larg răspândit în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discriminarea rasială rămâne un fenomen larg răspândit în Republica Moldova în lipsa unor politici la nivel naţional privind prevenirea şi eliminarea abuzurilor pe criterii de rasă

Directorul adjunct al Biroului Relaţii Interetnice, Vera Petuhov, a declarat marţi, 12 iulie, în cadrul unei mese rotunde, că Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), când evaluează situaţia din Republica Moldova, o dată la cinci ani, emite practic aceleaşi recomandări, semn că se face puţin pentru a combate discriminarea rasială, transmite IPN.

Potrivit directorului adjunct al BRI, se impune o conlucrare mai strânsă între autorităţile centrale, locale şi organizaţiile nonguvernamentale. „Atunci când nu există această colaborare, statul nu face faţă problemelor raportate la sesiunea Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale”, a declarat Vera Petuhov.

Parlamentara Inna Şupac, membră a Comisiei pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, a recunoscut că nu întotdeauna există mecanisme de implementare a recomandărilor. „Lucrul în comun ar fi cel mai eficient mecanism”, a spus deputata.

Coordonatorul naţional al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) Veaceslav Balan, a remarcat că autorităţile Republicii Moldova ar trebui să elaboreze documente de politici pentru a reglementa relaţiile interetnice. Ar fi nevoie şi de un Plan naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului. Se cere să fie revizuită strategia naţionale de dezvoltare sau să fie elaborată una nouă. Totodată, spune coordonatorul OHCHR, este necesar să fie finalizat Planul de acţiuni pentru implementarea strategiei de consolidare a relaţiilor interetnice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite