Moldovenii trecuţi de vârsta armatei cer anularea serviciului militar obligatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din Republica Moldova trebuie să aibă dreptul de a alege dacă vor sau nu să facă serviciul militar, consideră câţiva activişti care au protestat ieri, 3 septembrie, în faţa Parlamentului. Ei cred că armata care se face astăzi dăunează tinerilor, condamnând astfel legile cu privire la înrolarea lor.

De Ziua Armatei Naţionale,în jurul orei 13:00, aproximativ 10 oameni au protestat în faţa Parlamentului Republicii Moldova contra serviciului militar obligatoriu. Fluierând, aceştia au scandat mai multe lozinci prin care cereau o armată profesionistă în care cetăţenii să fie înrolaţi în baza unui contract.

Armata, nedemnă de secolul XXI

Deşi la o asemenea manifestaţie ar fi trebuit să participe tinerii care se simt ameninţaţi sau deranjaţi de armată, protestatarii din faţa Parlamentului depăşiseră de mult vârsta de înrolare. Chiar dacă a făcut serviciul militar în tinereţe, Gheorghe Lupuşor a venit ieri la protest pentru că îşi doreşte o armată mai eficientă. „Dacă ar fi armata pe contract, nu am avea nimic împotrivă. Să meargă tinerii care au decis să facă din asta o meserie. Acum sunt luaţi la armată toţi laolaltă, cu arcanul. Mulţi tineri vin acasă din armată chiar morţi sau cu o mentalitate dărâmată, formată de obicei în puşcării. În loc de armata de astăzi, care este o formă de sclavagism, o puşcărie, noi dorim să avem o armată profesionistă care ar fi mai eficientă”, a spus Gheorghe Lupuşor. Tot el a adăugat că armata „este o instituţie nedemnă de secolul XXI, iar faptul că armata te face mai bărbat este un mit. Ce fel de bărbat e acela care vine din armată schilodit fizic şi psihic”?

Scopul protestului

Sub privirile poliţiştilor de la Parlament, protestatarii continuau să caute dreptatea, cerând modificarea legislaţiei în sensul unei armate profesioniste. Întrebat de ce au venit la protest într-un număr restrâns, Gheorghe Lupuşor a afirmat că „de multe ori, protestele cu foarte multă lume sunt manipulatorii. La protestele de amploare fiecare a doilea persoană nu ştie de ce a venit acolo, pe când la protestul de astăzi ştie fiecare de ce a venit”.

Şi femeile vor drepturi

Activista Viorica Tătaru era singura femeie care protesta împreună cu bărbaţii prezenţi. Ţinea în mână un afiş pe care scria că îşi doreşte să aibă dreptul de a alege. Chiar dacă în prezent femeile au dreptul de a alege dacă vor sau nu să facă serviciul militar, Viorica a susţinut că acesta este unul din motivele pentru care a participat la protest. „Sunt din două motive aici. Vreau ca şi femeile să aibă dreptul de a alege dacă vor să facă armată sau nu. Al doilea motiv pentru care am venit aici este că vreau să îmi apăr copiii mei. Sunt mamă a trei băieţi şi vreau ca ei să aibă de ales. Nu vreau să aibă obligaţii faţă de nimeni şi eu chiar am de gând să le apăr drepturile”, a menţionat femeia.

Armata Naţională a Republicii Moldova a aniversat ieri 24 de ani de la fondare. Pe parcursul zilei au avut loc mai multe manifestaţii pentru marcarea acestui eveniment. Decretul privind crearea Armatei Naţionale a fost semnat la data de 3 septembrie 1991 de către primul preşedinte al ţării, Mircea Snegur. În prezent, în Armata Naţională sunt aproximativ 6.000 de militari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite