Moldova a fost acceptată în lista ţărilor care vor fi asigurate cu vaccin
0Pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătăţii a primit o scrisoare de pe platforma COVAX prin care a fost informaă că din cele 78 de ţări care au aplicat pentru a fi asigurate cu vaccin anti-COVID, Republica Moldova se află în lista primelor 18 acceptate.
Tatiana Zatîc, ministru interimar al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică afirmă că aceasta se datorează faptului că ţara a demonstrat că este pregătită pentru vaccinare, că întruneşte condiţiile impuse. Declaraţia a fost făcută la dezbaterea publică: „Pandemia COVID-19 la răscruce de situaţii: Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat înainte de perioada de vaccinare”, organizate de Agenţia de presă IPN.
„Anume prin acele documente confirmative care au fost prezentate de platforma COVAX noi am fost acceptaţi şi am fost incluşi în listă. Ni s-a spus că la mijlocul lunii februarie vom avea primele doze de vaccin. Avem promisiunea că vom avea doze suficiente pentru a acoperi 20% din populaţia ţării, inclusiv cea din stânga Nistrului, deoarece în calculele, estimările efectuate s-a ţinut cont şi de această parte a populaţiei. Pe această platformă vom avea posibilitatea să procurăm vaccin la un preţ preferenţial. Anume aceste condiţii au fost solicitate de ţară încă în 2020. Conform Planului naţional de imunizare, vom avea mai multe etape de vaccinare. La prima etapă, vor fi vaccinaţi lucrătorii medicali, primii vor fi vaccinaţi cei care lucrează în secţiile de terapie intensivă şi cei din secţiile cu profil COVID, după care toţi lucrătorii medicali”, a precizat Tatiana Zatîc.
Ministra interimară a sănătăţii a menţionat că pregătirea ţării pentru procesul de vaccinare a fost lansată în a doua jumătate a anului 2020, când s-au organizat activităţi ce ţin de acceptarea ţării pe platforma COVAX.
„Au fost purtate discuţii şi cu OMS în scopul aderării la aceasta platformă. Republica Moldova a fost acceptată în noiembrie 2020, iar în decembrie au fost prezentate documente care vorbeau despre angajamentele ţării în implementarea procesului de imunizare. Ulterior, a fost aprobat Planul naţional de imunizare, drept rezultat al muncii îndelungate a specialiştilor din sănătate publică”, a spus ea.
Întrebată în ce stare se află sistemul de sănătate după aproape un an pandemic, Tatiana Zatîc a răspuns că acesta a devenit unul mai consolidat şi mai sigur, în urma acumulării de experienţă şi consolidării breslei medicale.
„Evident, anumite probleme care au existat şi înainte de pandemie au rămas, sistemul se confruntă cu probleme cronice, care au dus la anumite dificultăţi în activitate. Totodată, s-a făcut şi foarte mult în ultimii ani, în special cu suportul partenerilor internaţionali. S-a lucrat pe toate componentele sistemului de sănătate, însă pandemia l-a găsit nepregătit. În perioada de la începutul pandemiei, când OMS a venit cu anumite cerinţe pentru lucrătorii medicali, în funcţie de gradul de risc şi echipamentul de protecţie, evident erau anumite dificultăţi. Cu aceste probleme s-au confruntat ţările la nivel mondial. Ţări mai mari şi mai bogate ca Republica Moldova aveau insuficienţă de echipamente de protecţie, lipsă de echipamente pe piaţă. Noi acum putem zice cu mândrie că avem de toate, deoarece s-a lucrat mult la acest compartiment şi la o monitorizare permanentă a situaţiei din toate instituţiile medicale”, a spus Tatiana Zatîc.
În opinia ei, ţara are un sistem de sănătate bun, care poate face faţă provocărilor şi care a realizat cu succes deja cinci programe de imunizare obligatorie. Totuşi, remarcă aceasta, Planul de imunizare anti-COVID este diferit, deoarece impune implicarea tuturor structurilor de ţară.
„Echipele sunt formate. Este important ca să mergem conform Planului menţionat, să avem o organizare bună a acestui proces, cu implicarea nemijlocită a tuturor specialiştilor din sănătate care cunosc bine domeniul, ca să avem succes. Şi susţinerea populaţiei este foarte importantă, deoarece anume gradul de conştientizare a populaţiei urmează să-l formăm prin experienţa proprie, prin experienţa primei etape de vaccinare, a lucrătorilor medicali. Sper că obiectivul pe care şi-l pune ţara, de a acoperi 70% din populaţie cu vaccinare, va fi atins”, a declarat ministra interimară a sănătăţii.
Dezbaterea publică „Pandemia COVID-19 la răscruce de situaţii: Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat înainte de perioada de vaccinare”, este ediţia a 170-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.