Magistrata Liuba Pruteanu face, iar fostul ei „soţ“ plăteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liuba Pruteanu, vicepreşedintele Judecătoriei Buiucani din Chişinău, n-a fost sancţionată pentru acapararea unui teren de 12,5 ari din Capitală

Investigaţia realizată de „Adevărul“ în care am relatat cum magistrata Liuba Pruteanu şi familia ei şi-a extins proprietatea din Chişinău cu un teren pe care l-a înconjurat cu un imens gard din piatră nu a rămas fără ecou.

Cercetări formale

Ilegalităţile comise de familia Pruteanu au fost investigate de administraţia Capitalei, de Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Anticorupţie şi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). E adevărat că mai mult formal. De exemplu, Primăria Chişinău nici măcar nu a calculat prejudiciul adus bugetului municipal prin utilizarea ilegală, timp de peste zece ani, a terenului de 12,5 ari.

Muncitorii au construit din capul lor gardul

La 4 iunie 2013, magistrata a fost nevoită să dea explicaţii pe acest caz Procuraturii Anticorupţie, susţinând că toate „lucrările de construcţie a casei şi a gardului au fost dirijate de către soţ, deoarece acesta a lucrat în timpul studenţiei la construcţii şi se pricepe în acest domeniu“. Totodată, Liuba Pruteanu menţiona în explicaţie că soţul său s-ar fi adresat cu cerere la primărie pentru ca terenul învecinat să le fie dat în arendă sau vândut şi preciza „că nu cunoaşte de ce tranzacţia n-a avut loc“.

Mărturiile magistratei sunt contrazise de documentele ataşate la corespondenţa cu Primăria Chişinău legată de imobilul şi terenul familiei, în care figurează doar Liuba Pruteanu. Mai mult! Potrivit unei decizii a Judecătoriei Buiucani, din 2 februarie 2007, contractul de construcţie a casei a fost semnat de Liuba Pruteanu, care a împrumutat în acest scop de la Maria şi Vasile Grosu circa 100.000 de lei.

La rândul său, avocatul Vasile Pruteanu, soţul magistratei, a declarat la Procuratura Anticorupţie că „în anul 1994, la iniţiativa soţiei, căsătoria a fost desfăcută“, dar ei au continuat să locuiască împreună.

Bărbatul are o explicaţie „convingătoare“ şi despre ridicarea gardului şi ocuparea terenului învecinat. „Construcţia gardului a fost efectuată de muncitori în perioada de vară, când eu şi familia eram la mare în România. Le-am lăsat schiţa de proiect şi le-am dat indicaţii cum să construiască gardul. Când m-am întors, am constatat că gardul era construit în varianta actuală“, a scris Vasile Pruteanu la procuratură.

Îşi recunoaşte vina, dar contestă pedeapsa

Într-o ordonanţă din 21 iunie 2013 de începere a unui proces contravenţional pe acest caz, Procuratura Anticorupţie constata că ocuparea terenului şi îngrădirea acestuia reprezintă o încălcare gravă a Codului Funciar, a Legii privind autorizarea lucrărilor de construcţie şi a celei privind principiile de urbanism şi amenjare a teritoriului. În calitate de contravenient însă figurează doar soţul magistratei, Vasile Pruteanu, care nici măcar nu are viză de reşedinţă acolo. Dacă va fi găsit vinovat, el ar urma să fie sancţionat cu amendă de la 800 la 1.000 de lei şi cu „demolarea gardurilor şi a construcţiilor din contul contravenientului“.

La 24 iunie 2013, soţul magistratei a fost audiat de procurorul Ina Frunză-Bargan şi şi-a recunoscut vina. În prezent, procurorul e în concediu şi nu am putut afla de ce magistrata nu figurează în calitate de contravenient, chiar dacă este coproprietara imobilului şi a semnat corespondenţa cu Primăria Chişinău.

În baza ordonanţei Procuraturii Anticorupţie, la 12 iulie 2013, Agenţia Ecologică Chişinău din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat a decis să-i aplice lui Vasile Pruteanu o amendă de 800 de lei, obligându-l să demoleze construcţiile ilegale din contul său.

Gardul însă aşa şi n-a fost dat jos. Vasile Pruteanu a contestat în instanţă decizia Agenţiei Ecologice, motivând că sancţiunea este ilegală, „deoarece a fost aplicată după expirarea termenului de prescripţie“. Cauza urmează să fie examinată pe 30 septembrie 2013 la Judecătoria Centru.

Liuba Pruteanu riscă totuşi o sancţiune din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Valeriu Catan, inspector-judecător din cadrul CSM, ne-a declarat că instituţia ar urma să se pronunţe pe acest caz în baza materialelor cercetărilor efectuate de Inspecţia judiciară.

CSM va investiga absenţele de la serviciu

Inspecţia juridică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii investighează şi lipsele nemotivate ale judecătoarei Liuba Pruteanu. O verificare preliminară a arătat că vicepreşedintele Judecătoriei Buiucani a avut 14 absenţe nemotivate în 2011, cinci în 2012, iar în primul trimestru din acest an a lipsit fără motiv şapte zile. Pentru aceste încălcări, calificate drept abuz în serviciu, riscă amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni până la un an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite