Jurnalişti ruşi, interzişi la protestul din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei jurnalişti ruşi de la postul de televiziune LifeNews au fost reţinuţi, duminică, 6 septembrie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, aceştia primind interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Echipa de filmare urma să mediatizeze protestele din Chişinău.

„Ne aflăm în zona de tranziţie a Aeroportului Chişinău de nouă ore. Paşapoartele încă nu ne-au fost întoarse. Avem un document în care sunt menţionate câteva motive pentru care nu putem ajunge în Moldova. Unul dintre puncte spune că nu avem documente pentru tehnica specială, dar noi nu avem nicio tehnică specială”, a vorbit Aleksei Kazannikov în direct pentru LifeNews.

Potrivit jurnaliştilor ruşi, aceştia au fost reţinut de colaboratorii Serviciului Vamal, care i-au întrebat cu ce scop vizitează Republica Moldova. Răspunsul jurnaliştilor ruşi ar fi fost că aceştia intenţionează să realizeze o serie de reportaje despre protestele din Chişinău.

Unul dintre membrii echipei de filmare, jurnalista Natalia Kalîşeva, a fost deportată anterior din Ucraina. Poliţiştii de frontieră i-ar fi spus jurnalistei că dacă va fi impertinentă o vor preda colegilor din Ucraina. „Nu exclud faptul că aceasta a fost o ameninţare directă la adresa echipei noastre”, a declarat Aleksei Kazannikov.

Apoi, potrivit jurnaliştilor ruşi, de aceştia s-au apropiat un reprezentant al companiei Air Moldova care le-ar fi propus să plece spre Moscova cu orice zbor al companiei. „Reprezentantul companiei Air Moldova a declarat că cheltuielile pentru zbor urmează să fie acoperite de către echipa noastră. Noi însă am venit aici la un protest şi nu intenţionăm să plecăm atât de simplu”, a mai spus Kazannikov.

Cei reţinuţi mai spun că Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova le-ar fi confiscat un card de memorie pe care se afla un reportaj despre Republica Moldova.

Potrivit serviciului de presa al Poliţiei de Frontieră, jurnaliştii ruşi de la LifeNews „nu au fost reţinuţi, ci returnaţi”. Motivul returnării ar fi că aceştia nu au putut explica scopul vizitei la Chişinău. Serviciul de presă nu cunoaşte dacă jurnaliştii se mai află în zona de tranziţie a Aeroportului Chişinău sau au plecat la Moscova. De asemenea, nu a confirmat, dar nici nu a negat faptul că acestora li s-ar fi confiscat un card de memorie, detalii în acest sens urmând a fi prezentate mai târziu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite