Din 1 iunie, majoritatea restricţiilor impuse în contextul luptei cu COVID-19 în R.Moldova vor fi ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ion Chicu a anunţat luni, 18 mai, că majoritatea restricţiilor impuse de autorităţi în contextul luptei împotriva COVID-19 vor fi ridicate începând cu 1 iunie. Prim-ministrul a explicat că acest fapt se va întâmpla din cauza agravării situaţiei economice. Ion Chicu şi-a exprimat speranţa că pieţele din Chişinău şi Bălţi vor fi redeschise până pe 31 mai.

Potrivit ultimii dispoziţiei a Comisiei pentru Sănătate Publică, se interzice până cel puţin pe 30 iunie activitatea unităţilor de agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor şi a altor unităţi pentru antrenament şi recreere.

Mai mult ca atât, autorităţile interzic până pe 30 iunie aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicţie în funcţie de situaţia epidemiologică.

Autorităţile au menţinut restricţiile în ceea ce priveşte respectarea distanţei sociale, respectarea igienei mâinilor, purtarea măştilor de protecţie în trasportul public şi în spaţii publice închise. Este interzisă aflarea cetăţenilor în zonele de agrement şi terenuri de joacă. Este interzis aflarea persoanelor cu vârsta de peste 63 de ani în spaţiul public fără necesitate stringentă.

Rămân închise pieţele din Chişinău şi Bălţi cel puţin până pe 31 mai. Industria HoReCa rămâne închisă, la fel până pe 31 mai.

Nu se permite aflarea în spaţiul public a grupurilor care depăşesc cifra de trei persoane. Evenimentele publice la care se adună mai mult de 50 de persoane - în continuare interzise.

Transportul public din Chişinău şi Bălţi nu va activa în weekend.

Se redeschid frizeriile, cu respectarea tuturor normelor de protecţie împotriva COVID-19.

Până la ora actuală, au fost raportate 6.060 de cazuri de COVID-19 şi 211 de decese, dintre care opt decese în rândurile lucrătorilor medicali, iar în douăzeci şi patru de cazuri este vorba despre locuitori ai Transnistriei. 

În total, au fost vindecate 2.408 de persoane, 250 de pacienţi se află în stare gravă, dintre care 19 se află la respiraţie artificială. 

În total, au fost confirmate 1.344 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 317, asistenţi medicali - 503, felceri - 69, paramedici - 1, farmacişti - 20, personal auxiliar - 435 persoane. Circa 500 de lucrători medicali au fost trataţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite