Cum se vinde naţionalismul ucrainean la Lvov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Lvov din Ucraina este plin de simboluri naţionale. Bicolorul ucrainean, galben-albastru,  îl vezi peste tot la Lvov: pe parbrize, balcoane, monumente de arhitectură, statui, baruri, în interiorul restaurantelor, pe meniuri. Peste tot este prezent şi bicolorul roşu-negru al UPA (Armata Insurecţională Ucraineană).

Cu certitudine la Lvov nu vei găsi pe cineva care să-ţi vobrească în limba rusă. Mai bine o dai pe engleza. Dar nici în acest caz nu vei avea certitudinea că chelnerul, de exemplu, îţi va răspunde în engleză, dar nu în ucraineană. Mutra ta de turist nu îi va convinge neaparat.

Într-o seară, bântuind pe străzile încâlcite ale Lvovului, tipice pentru un oraş vechi, dar nefamiliare pentru locuitorii unui oraş cu străzi paralele precum Chişinăul, un bărbat cu ochelari, care trăda aere de inteligent, a făcut o glumă destul de proastă. S-a oferit să ne conducă spre o stradă pe care o căutam după ce l-am rugat în limba rusă să ne ajute. Mergând pe o uliţă întunecoasă acesta a zis: „Nu vă faceţi griji, la Lvov sunt mulţi banderovişti, nimeni n-o să vă înjunghie”. Apoi, aflând că suntem de la Chişinău, acesta s-a bucurat nespus, ne-a strâns mâinile şi a început să ne povestească despre un fost şef de-al lui, care e moldovean şi om de treabă.

Strada Eminescu, fără asfalt

Apropo, la Lvov există strada Moldovei (Moldav’ska), aceasta se intersectează cu strada Chişinăului. Paralel la această stradă se află mica străduţă de şase case, Eminescu, care e paralelă cu strada Viţei-de-Vie. Adevărat este că aceste străzi se află la marginea oraşului. Unui turist neexperimentat îi va lua câteva ceasuri să ajungă la stradela Eminescu, care este atât de mică şi neînsemnată încât nici nu este asfaltată. Se pare că prezenţa străzii lui Eminescu la Lvov este o onoare pentru noi, ţinând cont că acolo nu există o stradă Puşkin. De fapt, strada Puşkin a existat la Lvov între anii 1946 şi 1996, când a fost redenumită în strada general Ciuprinka. Tot despre străzi. Una din arterele centrale ale Lvovului poartă numele lui Djohar Dudaev, primul preşedinte autoproclamat al Ceceniei, liderul mişcării de eliberare.

Obama Hope şi Putin Huilo

Oraşul istoric este o bijuterie arhitecturală cu multe uliţe simpatice, catedrale vechi datând din secolele XV-XVII, impunătoare prin somptuozitatea lor. Printre multele localuri din centrul istoric este unul care prezintă un interes deosebit: „Teatrul Berii”. Este un local manufactură, unde se produce, se îmbuteliază şi se vinde bere proaspătă. Localul este exemplul perfect cum să faci bani din naţionalism: oferă mai multe tipuri de bere: „Frau Ribbentrop” – pe etichetă apare Angela Merkel despre care este scris că pledează pentru rezolvarea paşnică a conflictului ruso-ucrainean şi că se teme să piardă business-ul cu Rusia. O altă bere este „Obama Hope”, o bere brună cu gust de cafea şi ciocolată. Pe etichetă este scris că Obama a ezitat prea mult în speranţa că Putin îşi va revizui politica faţă de Ucraina. O altă bere, probabil cea mai solicitată este „Putin Huilo”, unde preşedintele rus este reprezentat pe etichetă aşezat gol pe un tron, iar pe genunchi stă Dmitri Medvedev, de o parte a tronului se află un „omuleţ verde”, iar de cealaltă stă fostul preşedinte al Ucrainei Ianukovici cu o pancartă în mâini pe care scrie „Eu sunt viu, eu sunt legitim” – citat din prima conferinţă a acestuia de după fuga din Ucraina. Frau Ribbentrop are 4,5% grade alcool, Obama e puţin mai tare şi are 6,2% alcool, dar cel mai tare e Putin - cu 8% alcool. Ucrainenilor le place să-l bea pe Putin. O fac cu o plăcere masochistă. În local veţi găsi şi alte atribute care acoperă tematica conflictului ruso-ucrainean: maioruri, halbe, etc.

Cârciuma partizanilor UPA

Din localurile în care linia de marketing este axată pe anti-putinism este şi restaurantul „Kriivka”. Pentru a intra în restaurant trebuie să stai vreo 10-15  minute la coadă. Uşa restaurantului o deschide un gardian echipat în partizan ucrainean de pe timpul rezistrenţei lui Stepan Bandera cu o armă pe umăr. În uşa întredeschisă, partizanul zice începutul parolei „Slava Ukraine!”, iar pentru a intra, clientul trebuie să răspundă „Gheroiam Slava!”. În micul antreu partizanul întreabă: „Ne Moskali?” („Sunteţi moscali?”). Clientul, dacă vrea să intre în local, trebuie să răspundă fără ezitare că nu este moscal şi să bea pe loc o duşcă de medovuhă (vodcă de miere) exclamând, după partizan, „Slava Ukraine!”. Aflând că suntem moldoveni, partizanul ne-a intins duşca spunând „Hai noroc!”, iar noi am răspuns „Trăiască Ucraina!”.

Pe prima pagină a meniului este tipărit ordinul privind interzicerea Partidului Comunist semnat în 1991 de preşedintele Leonid Kravciuk. Meniul este un fel de ziar vechi cu poze ale lui Stepan Bandera şi alţi membri ai UPA (Armata Insurecţională Ucraineană). La „Kriivka” veţi găsi în meniu shot-uri „Odihnească-se marxismul” sau „Măruntaie de moscal”, colţunaşi „Cântecul partizanului”, sau cartofi fierţi în coajă serviţi cu ceapă, usturoi şi slănină „Cartoful ostaşului Panas”, borş „Prima împărtăşanie a ostaşului”, gustare din peşte marinat „Ajutorul balticilor” etc.. Mâncărurile se servesc în farfurii de aluminiu precum cele folosite în armată. Atmosfera este însufleţită de un băiat şi o fată care cântă la vioară şi acordeon muzică ucraineană de război, spre marea bucurie a clienţilor. O statistică susţine că un milion de oameni au vizitat localul partizanilor anul trecut. 

Batalionul Azov

Brandul naţionalist se vinde bine şi în magazinul de cafea. Lvovul este cunoscut pentru tradiţia sa în prelucrarea boabelor de cafea şi gătirea cafelei. La „Manufactura de Cafea din Lvov” veţi găsi „Cafeaua banderovistului”, dar şi alte oferte de acest gen.

Cu toate acestea, războiul, chiar dacă e departe de Lvov, este o realitate şi pentru acest oraş. La primăria oraşului sunt afişate listele cu numele celor din Lvov care au decedat în războiul ruso-ucrainean din Donbas. Numărul acestora a depăşit 350 de persoane, pentru un oraş cu o populaţie de 700.000 de oameni. În centrele oraşelor şi localităţilor din Ucraina sunt publicate numele şi pozele localnicilor decedaţi în Donbas. Printre pozele celor din Lvov se găsesc şi băieţi de 18, 19 , 20 de ani. Mulţi s-au înscris benevol în regimentul de voluntari „Azov”. La Lvov, dar şi peste tot în Ucraina, sunt afişate panouri cu îndemnuri de înrolare benevolă în batalionul „Azov”, există şi puncte de colectare a banilor pentru întreţinerea acestui batalion.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite