Cum poate aduce Moldova un prejudiciu de 1.7 trilioane de dolari Marii Britanii prin refuzul de a permite accesul la Acordul OMC privind Achiziţiile Publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova poate aduce Marii Britanii un prejudiciu de 1.7 trilioane de dolari prin refuzul de a permite accesul la acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) privind Achiziţiile Publice, scrie publicaţia americană Bloomberg, citată de Adevărul.

Moldova se enumeră printre ţările care a decis să blocheze accesul Marii Britanii la acordul OMC privind Achiziţiile Publice, alături de SUA, Israel, Noua Zelandă, Japonia, Coreea de Sud şi Ucraina. În cazul SUA, reticenţa faţă de accesul Marii Britanii la Acord este cauzată de faptul că Londra nu a furnizat ultimele informaţii şi actualizări solicitate de SUA.

Doar că în cazul Republicii Moldova motivele deciziei sunt mai puţin obişnuite.

În 2017, consilierului economic al Republicii Moldova la OMC, Corina Cojocaru, i-a fost refuzată viza pentru Marea Britanie, când Chişinăul intenţiona să discute cu Londra despre relaţiile bilaterale post-Brexit. 

Refuzul autorităţilor britanice de a-i deschide viză Corinei Cojocaru este motivul invocat de Guvernul de la Chişinău pentru a nu permite accesul Marii Britanii la Acord, prin intermediul căruia Marea Britanie ar urma să aibă acces la proiecte publice în valoare de 1.7 trilioane de dolari, în perioada de după Brexit.

„Eu nu am putut obţine viza cu paşaport diplomatic pentru a merge la Londra să negociem cu privire la achiziţiile publice”, a spus Cojocau pentru Bloomberg. Ea a precizat mai târziu că vizita sa la Londra nu urma să fie în contextul negocierilor accesului Marii Britanii la Acordul OMG privind Achiţiile Publice.

Imagine indisponibilă

În plus, Cojocaru mai invocă o potenţială discriminare a business-ului din Republica Moldova în domeniul achiziţiilor publice din Marea Britanie, deşi nu este clar câţi asemenea agenţi economici are Republica Moldova.

Scopul acestui acord dorit insistent de Marea Britanie este de a deschide pieţele de achiziţii publice pentru concurenţa străină şi de a contribui la transparenţa procesului. Oficialii britanici afirmă că Marea Britanie este un caz specific şi că ar trebui să primească mai rapid aprobarea privind accesul la Acord, deoarece este deja membru, chiar dacă nu l-a ratificat niciodată în mod independent, pentru că a fost ratificat de UE. Oficialii britanici spun că Londra ar putea să copieze şi să respecte angajamentele actuale pe care şi le-a asumat UE.

„S-ar putea ca acest demers să aibă anumite intenţii ascunse de a extrage unele concesii sau beneficii din partea Marii Britanii pentru guvernarea de la Chişinău, pentru că este foarte straniu ca Republica Moldova să şantajeze Marea Britanie, când relaţiile cu această ţară au fost mereu foarte bune şi este un partener şi donator importanat al Republicii Moldova”, a declarat vicepreşedintele PAS, expertul Mihai Popşoi, pentru Adevărul.

MAE: Tudor Ulianovschi a discutat problematica relaţiilor moldo-britanice cu oficiali din cadrul MAE al Regatului Unit

Vineri, 19 octombrie, MAE de la Chişinău a anunţat că ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a avut o întrevedere cu directorul pentru Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi al Commonwealth-ului de la Londra, Martin Harris.

„Cei doi oficiali au abordat şi provocările cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova în obţinerea vizei de călătorie în Marea Britanie. În contextul informaţiilor publicate în mass-media privind re-aderarea Regatului Unit la Acordul internaţional privind Achiziţiile Publice şi poziţia reticentă a Republicii Moldova în acest sens, Ministrul Tudor Ulianovschi a reiterat interesul ţării noastre de a simplifica accesul cetăţenilor şi furnizorilor economici din Republica Moldova pe piaţa achiziţiilor publice a Marii Britanii, procesul oneros de obţinere a vizelor fiind un impediment major în acest sens. Directorul Martin Harris a asigurat autorităţile de la Chişinău privind disponibilitatea Ministerului de Interne britanic de a examina problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova în procesul de obţinere a vizelor, în vederea identificării soluţiilor care vor îmbunătăţi procedurile existente”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite