Criză de medici în satele moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii tineri evită să profeseze în mediul rural
Medicii tineri evită să profeseze în mediul rural

Potrivit lui Nicolae Jelamschi, specialist la Centrul Naţional de Management în Sănătate, salariile, infrastructura drumurilor şi asigurarea unei locuinţe şi a resurselor de învăţământ pentru copii sunt pricipalele motive pentru care medicii evită să profeseze în mediul rural.

Ducem lipsă de medici în mediul rural. Afirmaţia aparţine şefului adjunct de direcţie de la Centrul Naţional de Management în Sănătate, Nicolae Jelamschi, care a precizat faptul că, în prezent, sunt câte cel mult 4 medici la 10.000 de locuitori, relevă Info-Prim Neo.

Astfel, potrivit lui Jelamschi, cea mai dramatică situaţie este întâlnită în raioanele Cantemir, Hânceşti, Cimişlia, Leova, Rezina, Nisporeni, Ungheni, Glodeni, Căuşeni şi Făleşti, unde gradul de satisfacţie a pacienţilor este în scădere. 

„Infrastructura drumurilor, asigurarea cu grădiniţă, asigurarea cu şcoală, cu locuinţă – sunt foarte importante, mai importate chiar decât salarizarea“, a spus el pentru sursa citată, referindu-se la motivele pentru care medicii evită să profeseze în mediul rural.

Totodată specialistul mai afirmă că una dintre soluţiile care ar putea îmbunătăţi asistenţa medicală din sate constă în mărirea salariilor de până la patru ori şi respectarea contractelor prin care medicii care învaţă pe banii statului să se angajeze în mediul rural, imediat după absolvire.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite