„Creată de natură - livrată de noi”. Apă-Canal Chişinău lansează o campanie de promovare a apei de la robinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Furnizorul de apă din Capitală lansează o campanie de promovare a apei de la robinet. În perioada 1-22 martie, vor fi împărţite pliante cu informaţii despre calitatea apei din apeductul municipal, iar cei care vor merge la ghişeele întreprinderii vor primi o sticlă de apă potabilă marca „Apă-Canal Chişinău”. În total, o mie de sticle au fost pregătite pentru campania cu genericul: „Creată de natură – livrată de noi”, transmite IPN.

Sunt trei atuuri alei apei potabile de la robinet, spune Veronica Herţa, directorul ACC: produsul este controlat atât de către autorităţi, cât şi de furnizor; corespunde calitativ prevederilor legale şi este disponibil imediat şi oricând. 

„Nu trebuie decât să deschidem robinetul”, a declarat Veronica Herţa într-o conferinţă de presă.

Potrivit ei, doar pe parcursul anului 2016, în cele două laboratoare – Laboratorul Staţiei de apă Nistru şi Laboratorul apă potabilă, ambele fiind acreditate, au fost prelevate peste 183 de mii de probe, efectuându-se peste 170 de mii de investigaţii fizico-chimice şi peste 474 de mii de încercări bacteriologice. În paralel, Centrul de Sănătate Publică controlează zilnic calitatea apei la ieşirea din staţiile de tratare şi în reţeaua de distribuţie.

Veronica Herţa s-a referit la costuri. Cetăţenii, când cumpără o sticlă de apă, plătesc cel mai mult pentru ambalaj. Aducând exemplul celor o mie de sticle care vor fi distribuite în cadrul campaniei, Veronica Herţa a declarat că volumul total de apă este de un metru cub, pentru care consumatorii din municipiul Chişinău plătesc 8,06 lei. Îmbutelierea a o mie de sticle a câte un litru a costat întreprinderea în jur de 4600 de lei, fără cheltuielile de transport şi salarizare. Respectiv, un litru de apă îmbuteliat costă 4,6 lei, iar un litru de apă de la robinet, reieşind din tariful actual de 8,06 lei, costă circa un ban. Astfel, apa de la robinet este de 460 de ori mai ieftină de cât cea îmbuteliată şi nu cedează la parametrii de calitate, a declarat Veronica Herţa.

Arcadie Rusnac, şeful Departamentului asigurarea şi controlul calităţii apei din cadrul SA „Apă-Canal Chişinău”, a dat asigurări că apa din apeductul municipiului Chişinău corespunde parametrilor chimici şi poate fi întrebuinţată în alimentaţie şi consumatorii pot să fie siguri de acest lucru. O excepţie o constituie cazurile în care se efectuează lucrări de reparaţie, dar consumatorii sunt atenţionaţi în aceste situaţii.

Distribuirea celor o mie de sticle cu apă marca „Apă-Canal Chişinău” şi împărţirea pliantelor informative despre calitatea apei din apeductul municipal se va încheia pe 22 martie, când este marcată Ziua Mondială a Apei. La finalul campaniei, întreprinderea va organiza Ziua Uşilor Deschise la Staţia de tratare pentru cei interesaţi de multiplele procese de purificare a apei. La fel, în Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” va fi amplasat un laborator mobil al ACC, unde toţi doritorii vor putea testa calitatea apei din propriile locuinţe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite