Coronavirus în Moldova: Peste 5 mii de persoane se află sub monitorizarea medicilor de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

În cadrul şedinţei Punctului Focal pentru prevenirea şi controlul infecţiei privind Coronavirusul de tip nou, care s-a desfăşurat luni, 9 martie, au fost discutate măsurile care urmează a fi implementate pentru prevenirea şi controlul infecţiei cu COVID-19 în Republica Moldova. La momentul actual în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fişe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane.

Starea de sănătate a pacientei infectate cu COVID-19, este stabilă, se află în secţia de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, în boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. Tot personalul medical este dotat cu echipament de protecţie individuală.

Pasagerii de pe cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chişinău, sunt monitorizaţi de către autorităţi. S-au identificat 14 persoane care au completat cu date eronate fişele epidemiologice şi pe parcursul zilei se va lucra în comun cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru a identifica aceste persoane. 

Referitor la cele trei persoane declarate ieri, 8 martie, suspecte, rezultatele sunt negative la prezenţa Coronavirusului de tip nou. În ultimele 24 de ore, au fost internate 3 persoane  suspecte, iar pe parcursul zilei vor fi prezentate rezultatele.  

Instituţiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte şi infectate cu COVID-19, sunt Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Toma  Ciorbă”, Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave sunt Spitalul Clinic Republican şi Institutul Mamei şi Copilului pentru copii. De asemenea, au fost desemnate alte instituţii spitaliceşti de rezervă, precum Spitalul Clinic al MSMPS şi Maternitatea Nr. 2 pentru gravide.

În total, în ultimele 24 ore, pe teritoriu ţării au intrat 22.444 persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Pe parcursul săptămânii curente, OMS va efectua o vizită la Laboratorul Epidemiologic al Agenţiei Naţionale Sănătate publică pentru a consolida capacităţile personalului suplimentar dar şi pentru evalua care este starea de lucru.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiei prin Coronavirus de tip nou, MSMPS îndeamnă persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, să respecte următoarele reguli:

Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecţia Coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să contacteze imediat medicul de familie, pentru a fi supravegheate la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă, sau la studii. Persoanele se vor supune zilnic termometriei şi evaluării la simptomele unei infecţii respiratorii acute.

Persoanele cu simptome ale infecţiei respiratorii acute, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, sunt apreciate ca ,,persoane suspecte la infecţia COVID-19” şi: 

- Sunt izolate de celelalte persoane

- Este solicitat serviciul 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituţiei specializate spitaliceşti;

- Este prelevată proba pentru COVID-19;

- Sunt izolate în condiţiile spitalului specializat pînă la precizarea diagnosticului.

Toate persoanele care revin din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou trebuie să completeze, la zona de trecere a frontierei, fişele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale şi a regiunii geografice din care revin. Fişele se transmit către echipele medicilor de familie din teritoriu pentru asigurarea supravegherii la domiciliu a persoanelor, timp de 14 zile.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite