Consiliul Europei: Persoanele de etnie romă din Moldova sunt discriminate la angajare
0Persoanele de etnie romă sunt discriminate în Moldova, constată un raport al Consiliului Europei (CoE). Comitetul Consultativ care monitorizează Convenţia pentru protecţia minorităţilor naţionale, de pe lângă Consiliul Europei, constată cu îngrijorare că multe persoane de etnie romă din Republica Moldova întâmpină dificultăţi majore în exercitarea drepturilor, incluzând dreptul la educaţie, angajare şi servicii sociale, transmite IPN.
Femeile de etnie romă sunt afectate în mod special de inegalităţi structurale şi discriminare. În raport se menţionează că este un lucru benefic adoptarea Planului de acţiuni pentru minoritatea romă 2011-2015, însă majoritatea acţiunilor din plan n-au fost implementate deoarece nu a fost clar ce autorităţi au competenţe în acest domeniu, iar finanţarea a fost inadecvată. Mai mult, planul nu a conţinut acţiuni care să elimine discriminarea pe care o întâmpină populaţia de etnie romă în probleme curente, precum ar fi angajarea în câmpul muncii. Există dovezi prin care, direct sau indirect, romilor li s-a refuzat angajarea pe motivul etniei.
Comitetul Consultativ notează că Moldova nu a identificat o soluţie pentru asigurarea cu documente a etnicilor romi, în pofida includerii activităţii respective în planul naţional de acţiuni. Etnicii romi deseori nu deţin certificat de naştere, ceea ce ulterior duce la lipsa buletinului de identitate. În acest context, este apreciată iniţiativa de a elibera certificatele de naştere, la solicitare, direct în cadrul maternităţilor.
Cât priveşte adulţii fără certificat de naştere, aceştia trebuie să se adreseze în instanţă pentru a li se stabili identitatea, ceea ce este foarte costisitor, se menţionează în raport.
Raportul efectuat pe marginea modului în care este respectată Convenţia pentru proiecţia minorităţilor naţionale este la a patra ediţie şi a fost adoptat pe 25 mai 2016. Acesta a fost publicat pe 1 martie 2017.