Centrul pentru Jurnalism Independent prezintă harta lecţiilor de educaţie media

Centrul pentru Jurnalism Independent prezintă harta lecţiilor de educaţie media

FOTO media-azi.md

În perioada cuprinsă între anii 2014 – 2017, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat 71 de lecţii de educaţie mediatică, instruind aproape 2 mii de elevi, studenţi şi profesori din toată Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul activităţilor, participanţii au aflat cum funcţionează mass-media, care este rolul presei în societate, ce reguli trebuie respectate la scrierea unei ştiri, cum pot să deosebească ştirile false şi cum să evite propaganda şi manipularea din presă. Vizitele au fost desfăşurate în şcoli, licee, universităţi, şi centre de tineret.
În această hartă sunt indicate localităţile în care CJI a organizat lecţii de educaţie media.

Activităţile au fost moderate de jurnalişti cu o vastă experienţă în domeniul jurnalistic şi cu capacităţi de analiză a fenomenului de manipulare şi de propagandă: Vasile Botnaru, Director Radio Europa Liberă, Diana Răileanu şi Liliana Barbăroşie, jurnaliste la Radio Europa Liberă, Nadine Gogu, directoare executivă a CJI, Viorica Zaharia, jurnalistă la portalul anticorupţie.md, preşedintă a Consiliului de Presă, Petru Macovei,  Director executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Pe lângă discuţii, participanţii au vizionat şi spoturile video produse de CJI: „Ştii ce media consumi?”; „Despre ştire, pe înţelesul tuturor”; „ABC-ul Presei. Ştirea” etc.

Scopul lecţiilor de educaţie mediatică este să cultive gândirea critică a tinerilor consumatori de media, pentru ca aceştia să poată depista informaţia cu caracter manipulator şi să-şi diversifice sursele de informare.

De asemenea, CJI organizează şi tabere de educaţie media - prima ediţie a avut loc în 2015, iar cea de a doua este preconizată pentru vara curentă.

CJI este prima organizaţie de media care a demarat proiecte de educaţie mediatică în Republica Moldova.

 

citeste totul despre: