Britanicii caută talente moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala artistică Whitgift este în căutarea unor instrumentişti de coarde: FOTO-simbol
Şcoala artistică Whitgift este în căutarea unor instrumentişti de coarde: FOTO-simbol

Whitgift, o şcoală engleză privată cu tradiţii seculare şi profil artistic, vine în România şi Moldova pentru a promova prima ediţie a Concursului Internaţional de Muzică Whitgift care şi-a avut startul la începutul acestui an în Bulgaria.

UPDATE: Grig Cuciuc, fost elev al şcolii şi compatriot al nostru, explică de ce Moldova a fost aleasă ca ţară unde să se caute talente noi: "Venirea mea la Whitgift în 2009 i-a inspirat sa învestească în muzică şi să mai ofere aşa oportunităţi extraordinare baieţilor din Moldova inclusiv". Totodată, violonistul a explicat restricţia la nivel de sex în concurs: "Whitgift School e o şcoală cu tradiţii de 413 ani, şi pe parcursul ăsta a fost o şcoală de baieţi.  Nu e vorba în nici un caz de discriminare. E o tradiţie britanică prezentă şi în zilele de azi în toată ţara.

Doi membri ai administraţiei şcolii britanice au venit astăzi în Moldova, alături de ei fiind şi unul dintre cei mai de succes foşti elevi ai şcolii, Grig Cuciuc. Violonistul moldovean a primit o bursă completă pentru a studia la Whitgift timp de doi ani, iar în prezent învaţă la prestigiosul Colegiu Regal de Muzică. Organizatorii caută în exclusivitate băieţi care cântă la instrumente cu coarde şi au vârsta de 12-17 ani. Pretendenţii vor încărca câte un  videoclip pe Youtube cu ei interpretând o creaţie muzicală la alegere.

UPDATE: Toţi concurenţii audiaţi la Chişinău vor trece automat în a doua etapă, fără a mai trebui să uploadeze videoclipuri pe Youtube. Performanţele celorlalţi concurenţi vor fi examinaţi la sediul londonez de către departamentul de muzică al şcolii. Organizatorii vor pune mare accent pe muzicalitate, performanţă şi abilităţi.

Între 29 iunie şi 3 iulie, concurenţii vor fi selectaţi de un juriu britanic şi va trebui să dea o serie de concerte care să le aprobe aptitudinile. Candidaţii selectaţi vor cânta un studiu, o sonată clasică şi o lucrare de virtuozitate în faţa juriului. În final, vor fi aleşi câte trei finalisti din fiecare categorie pentru a cânta prima parte dintr-un concert, la alegere. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul unui concert special de gală, pe 3 iulie curent.

Tinerii muzicieni talentaţi care vor ajunge până la finele concursului vor primi câte o bursă de studiu la Whitgift de până la 100 000 de lire sterline, cu şansa de a evolua alături de Orchestra Filarmonică Regală şi de Orchestra de Camera Whitgift.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite