Avocat: În cazul tinerilor bătuţi crunt în centrul Chişinăului au fost încălcate toate standardele investigării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politia IPN

Avocatul Vadim Vieru susţine că în cazul celor doi tineri, care au fost snopiţi în bătaie în centrul Chişinăului acum câteva zile, au fost încălcate toate standardele unei investigări eficiente a unei infracţiuni comise cu violenţă, transmite IPN.

Juristul spune că acest lucru reiese şi din faptul că agresorii au fost reţinuţi, dar au fost eliberaţi la scurt timp fără ca anchetatorii să se asigure că aceştia nu vor încerca să atace victimele din nou sau să elimine probele.

„Odată ce s-a considerat că persoanele date nu sunt periculoase pentru societate, deşi circumstanţele cazului le cunoaştem, ele, fiind în libertate, puteau să se deplaseze la Spitalul de Urgenţă unde, probabil, ştiau că se află victimele, puteau să comită alte infracţiuni, puteau să meargă la faţa locului să încerce să identifice alţi martori şi să muşamalizeze probele, puteau inclusiv să meargă la faţa locului să distrugă probele. În plus, tinerii puteau să discute între ei şi să-şi creeze propria versiune astfel încât să inducă în eroare ofiţerul de urmărire penală”, a declarat Vadim Vieru în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.

Tatăl unuia dintre tineri, Nicolae Crăciun, susţine că amicul fiului său, care de asemenea a fost agresat în centrul capitalei, a primit deja ameninţări de la o persoană apropiată acelui grup de agresori. Nicolae Crăciun spune că a apelat la presă pentru a fi mediatizat acest caz pentru că a înţeles că acesta urma să fie muşamalizat. Totodată, bărbatul susţine că anchetatorul de caz a fost telefonat şi s-a încercat să se facă influenţe asupra lui în legătură cu identitatea tinerilor agresori. Potrivit lui, tinerii trebuiau să fie ţinuţi sub arest pentru a se clarifica toate circumstanţele, însă ei au fost eliberaţi din inspectoratul de poliţie şi a doua zi nu se mai aflau în arest.

Fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan susţine că „Republica Moldova culege astăzi roadele aşa-numitelor reforme care au fost făcute în anii 2012-2013 când, practic, s-a deteriorat procesul de menţinere a ordinii publice şi combatere a criminalităţii”. Potrivit lui, atunci a fost distrusă Poliţia municipală, a avut loc o centralizare excesivă în Inspectoratul General de Poliţie, iar din teritoriu s-au luat toate pârghiile. „Dacă anterior comisarul de la Inspectoratul de Poliţie Buiucani, de exemplu, avea la dispoziţie patrula şi santinela pe care o dirija personal, avea alte instrumente, acum serviciul de patrulare este împărţit în două: serviciul de patrulare rutieră şi prin parcuri. Acum, din cauza numărului mare de accidente, toţi s-au concentrat pe patrularea rutieră”, consideră fostul viceministru de la MAI.

Doi tineri, care se plimbau cu bicicletele în parcul Catedralei au fost agresaţi de un grup de şase persoane în seara de joi, 24 octombrie. Unul dintre tinerii agresaţi a fost internat la spital în stare gravă. Potrivit Poliţiei, cei şase suspecţi au fost reţinuţi şi identificaţi. Aceştia s-au dovedit a fi cu vârsta cuprinsă între 17 şi 32 ani, doi dintre care fiind minori. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi cu formula că nu sunt periculoşi pentru societate, Urmare a acestui caz, şeful adjunct al Inspectoratului şi şeful Secţiei Urmărire Penală al Inspectoratului de Poliţie Buiucani au fost suspendaţi din funcţie, pe durata desfăşurării anchetei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite