„Asistenţă religioasă”, „rugăciuni şi slujbe”. Mitropolia Moldovei a găsit soluţia contra rujeolei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazurile de rujeolă confirmate în Republica Moldova au ajuns la cifra record - 198. În acest sens, Mitropolia Moldovei a comunicat că este îngrijorată de această situaţie epidemiologică alarmantă şi a propus o soluţie. În timp ce medicii îndeamnă populaţia să se vaccineze de urgenţă, ca fiind metoda cea mai eficientă, preoţii gândesc altfel.

„Venim către slujitorii şi credincioşii Bisericii noastre cu îndemnul părintesc de a se oficia în sfintele locaşuri în această perioadă de încercare, rugăciuni şi slujbe pentru izbăvirea de această maladie contagioasă, precum: Taina Sfântului Maslu, cereri speciale pentru cei bolnavi rostite în cadrul Sfintei Liturghii, în care să invocăm cu genunchii plecaţi şi cu lacrimi fierbinţi ajutorul şi mila lui Dumnezeu şi a sfinţilor tămăduitori de boli pentru cei ce pătimesc”, se arată într-un comunicat de presă emis de Mitropolie.

„De asemenea, binecuvântăm ca preoţii să se implice alături de autorităţile locale şi instituţiile medicale din localităţi la informarea şi prevenirea maladiei în societate prin intermediul cuvintelor predicatoriale, dar şi la asistenţa religioasă a credincioşilor, astfel încât să contribuim cu toţi împreună la creşterea unei generaţii sănătoase atât din punct de vedere trupesc, cât şi duhovnicesc”, se mai spune în document.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, pe întreg teritoriul ţării se menţine codul portocaliu de risc a răspândirii rujeolei. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hînceşti, Cantemir, Ocniţa şi Chişinău, transmite IPN.

Rujeola are o răspândire foarte rapidă în comunităţile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze până la 18 copii. Maladia, foarte contagioasă şi periculoasă, prezintă o stare febrilă cu erupţii, însoţită de tuse, rinită şi/sau conjunctivită. Urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viaţă sau chiar deces.

Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îndeamnă toată populaţia să se vaccineze cât mai urgent, ca fiind metoda cea mai sigură şi mai eficientă de protejare a copiilor împotriva unor boli extrem de severe.

Focarul a izbucnit la începutul lunii august, după ce un copil din Ceadâr Lunga, întors infectat dintr-o vizită din Ucraina, s-a aflat în perioada de incubaţie la tabăra de odihnă din satul Morenii Noi, Ungheni, cu aproape o sută de persoane, majoritatea din raioanele de sud ale ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite