Arestul preventiv nu va putea fi condiţionat cu recunoaşterea vinovăţiei. CCM a declarat neconstituţionale mai multe prevederi din legislaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională din Moldova (CCM) a declarat neconstituţionale o serie de prevederi care permiteau aplicarea arestului preventiv în situaţii care încălcau, inclusiv prezumţia nevinovăţiei. În acest sens, au fost formulate patru sesizări, depuse de către magistraţii din Judecătoria Chişinău, Curtea de Apel Chişinău şi deputaţi ai Partidului Liberal, dar şi de către un avocat.

Potrivit CCM, „orice privare de libertate trebuie să fie legală. Cerinţa legalităţii nu este îndeplinită prin simpla respectare a dreptului intern relevant; trebuie ca dreptul intern să se conformeze el însuşi Constituţiei şi Convenţiei Europene, inclusiv principiilor generale enunţate sau presupuse de acestea.

În acest sens, articolul 5 § 1 din Convenţia Europeană conţine o listă exhaustivă a motivelor permise pentru privarea de libertate, prevăzute la literele (a)-(f), iar nicio privare de libertate nu va fi legală decât dacă se va încadra în unul din aceste motive.

Curtea a constatat că arestarea preventivă care are ca fundament faptul că persoana nu şi-a recunoscut vina nu se încadrează în niciun motiv de privaţiune de libertate conform literelor (a)-(f) ale articolului 5 § 1 din Convenţia Europeană.”

Aşadar, arestarea preventivă care are ca motiv faptul că persoana nu şi-a recunoscut vina în privinţa comiterii infracţiunii imputate aduce atingere de o manieră disproporţionată drepturilor de a tăcea şi de a nu contribui la propria incriminare. Totodată, prevederile contestate constrâng persoana să-şi recunoască vina în privinţa comiterii faptei imputate pentru a nu-i fi aplicată măsura preventivă a arestului, fapt care încalcă dreptul la liberate şi siguranţă.

Comunicatul oficial al CCM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite