Andrei Spînu: La iarnă toţi vom avea căldură în casă indiferent de scenariul care va derula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spinu

Toţi consumatorii casnici vor avea în continuare acces la căldură şi energie electrică indiferent de scenariile care se vor derula. Vor fi făcute rezerve de gaz şi se va asigura accesul la surse alternative de import. Despre aceasta a anunţat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, la o conferinţă de presă, transmite IPN.

Totuşi, autorităţile vor anunţa un plan de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale în ţară.

Guvernul a analizat trei scenarii privind livrarea gazelor naturale de către partea Gazprom. Gazele ar putea fi sistate în proporţie de 35%, 50% şi 100%. „Ne pregătim de scenariile în care unele întreprinderi trec pe sursele alternative de energie... În pofida faptului că ne aşteaptă o iarnă complicată, cu războiul din Ucraina şi cu foarte multe necunoscute referitor la contractul de gaz cu Gazprom, în această iarnă toţi vom avea căldură în casă”, a afirmat Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, a fost aprobată o lege cu privire la obligativitatea creării stocurilor strategice de gaze naturale. La momentul actual, există stocuri făcute de 24 de milioane de metri cubi. Astăzi va fi publicată pentru consultări publice Hotărârea de Guvern privind aprobarea unor măsuri de prevenire şi atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizărilor de gaze naturale şi pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023.

Proiectul presupune majorarea numărului de consumători protejaţi prin includerea la această categorie a tuturor întreprinderi mici şi mijlocii cu un consum mediul zilnic mai mic de 600 de metri cubi pe zi, precum şi centralelor electrice cu termoficare care livrează energia termică consumatorilor protejaţi şi nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.

„Pentru diversificarea surselor de energia alternativă a gazelor naturale, vom creşte şi vom suplini rezervele de stat de păcură. Păcura este o alternativă la gazele naturale pentru Termoelectrica pentru a produce energia electrică şi a asigura cu căldură municipiul Chişinău. Totalul necesar este de aproximativ 216 000 de tone de păcură. A fost semnat deja contractul de achiziţie pentru primele volume de păcură care merg în rezerva de stat. Va fi suplinită şi rezerva de stat de cărbune”, a declarat vicepremierul.

BERD a oferit Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro ca ţara să-şi sporească securitatea energetică prin achiziţionarea de rezerve strategice de gaze naturale pentru a le suplimenta pe cele furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite