America mea, La mulţi ani!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
America îşi sărbătoreşte Independenţa pe 4 iulie FOTO:nyhabitat.com
America îşi sărbătoreşte Independenţa pe 4 iulie FOTO:nyhabitat.com

Graţie călătoriilor mele prin lume, am experienţe culturale diverse şi am reuşit să-mi formez multe impresii – grozave şi mai puţin grozave – cu privire la multe ţări şi oamenii care le populează. America este una dintre ţările în care merg de fiecare dată cu mare entuziasm.

Aici sunt multe lucruri care mă încântă: oameni prietenoşi şi amabili, muzee incredibile şi mostre de democraţie la orice pas. America mea, aşa cum am văzut-o eu, este o ţară în care îmi place să revin. Sunt atâtea motive! Iată doar câteva dintre acestea:

Îmi place că la întrebarea-standard „How are you“, toată lumea răspunde „Great!“, chiar dacă poate nu o fi chiar aşa de „great“ starea lor la acel moment. Dar pentru tot ce e din registrul „non-great“, americanii preferă să meargă la psiholog sau la biserică. Şi mi se pare mai eficient aşa. Şi mai onest, faţă de cei din jur, care, cel mai probabil, tot sunt pe „non-great“ şi, respectiv, nu prea au chef să badijoneze alte răni.

Admir zâmbetul larg al americanilor, chiar dacă europenii fac mare haz de acesta, precum că nu ar fi defel sincer. O fi, dar nu mă prea interesează. Şi dimpotrivă, mă binedispune o chelneră zâmbitoare sau un portar amabil. Şi risc mult cu pacea mea lăuntrică atunci când văd feţele crispate, adică „serioase“, ale altor popoare. Şi devin precaută. Sau tristă.

Preţuiesc faptul că, atunci când vrei, devii invizibilă în America – lumea vede „prin“ tine, în metro sau parcuri, nu are nimeni treabă cu sandalele tale sau eşarfa „care nu se asortează, vaaai!!!“ Şi dimpotrivă, poţi deveni foarte vizibilă când îţi propui acest lucru sau ai nevoie – fie că eşti la o şedinţă importantă la ONU sau la Open Society Institute, fie împiedicându-te pe stradă sau bolborosind un cuvânt uitat. Şi ambele aceste extreme, cu un respect deosebit pentru spaţiul personal.

Îmi place spectrul larg de activităţi şi îndeletniciri pe care le poţi practica, dintre cele mai „bizare“: cum să vii tu, ditamai bancher, la o activitate de socializare din mahalaua ta de lux... Americanii transformă orice nişă îngustă de interes în pasiune reconfortantă, ocazie de socializare, gest de caritate sau profesionalizare.

Apreciez publicitatea socială din transportul public (ştiu însă că unii se plâng de prea multă publicitate comercială) şi respectarea legilor, în special, ale celor legate de fumatul în public, consumul de alcool şi frecventarea localurilor de noapte de către copii. Sau ale celor despre obligativitatea consilierii psihologice premaritale şi postdivort (în unele state).

Când merg la New York, de regulă, stau la bunii mei prieteni, moldoveni stabiliţi de mai mulţi ani în SUA – Xenia şi Vasile sau Tudor – şi-i savurez. Mă încântă gândirea lor emancipată, felul în care îşi organizează viaţa de zi cu zi, dar şi viitorul, setarea priorităţilor şi munca asiduă. Din exemplul lor am înteles, ce mare minune e predictibilitatea. Asta îţi oferă America, atâta vreme cât eşti bine intenţionat, munceşti onest sau înveţi sârguincios.

Rezonez cu multe dintre tradiţiile americane şi felul în care ştiu să se distreze „din nimic“, împreună cu familia sau prietenii, felul în care experimentează voluntariatul şi îşi exprimă patriotismul şi dedicaţia pentru ţară.

Am o consideraţie aparte pentru cultura drepturilor umane în SUA şi multitudinea egalatoare de oportunităţi, de la cele culturale sau sportive şi până la cele educaţionale şi profesionale.

Admir consecvenţa americanilor în ceea ce priveşte educaţia copiilor: aerul imperturbabil al unui părinte când îşi descoperă copilul într-o baltă cu noroi în Central Park  sau felul blând în care îi explică acestuia de ce se organizează  LGBT Pride-ul. Nici într-un caz, nici în altul, părintele american nu-şi batjocoreşte copilul şi nu se gândeşte la ce va zice lumea din jur, singurul care contează este Copilul şi felul în care acesta va integra mesajul transmis de către părinte „Sunt aici pentru tine, pentru a te ajuta să creşti, deschis la minte, spontan şi non-judecativ“ . 

Admir America pentru exemplele inspiraţionale de fiinţare umană şi pentru împleticirea diversităţii etnice cu patriotismul panamerican.

Statele Unite ale Americii au şi „defecte“, cu siguranţă, ca orice altă ţară din lume. Dar oricare ar fi acestea, America nu te lasă indiferent.

America este o ţară excepţională pentru mine. Sunt recunoscătoare acestei ţări şi americanilor pentru multele beneficii personale, experienţe şi şanse ca studentă şi profesionistă, deopotrivă. Ştiu că şi mulţi dintre voi simţiţi la fel. Mai ştiu că şi Moldova are pentru ce să-şi exprime gratitudinea.

America şi cei care au îndrăgit-o, savuraţi-vă Independenţa!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite