Ambasada Turciei îşi face casă nouă în Moldova. Cum va arăta sediul misiunii diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul ar urma să fie terminat în mai 2015 FOTO: Tudor Iovu
Complexul ar urma să fie terminat în mai 2015 FOTO: Tudor Iovu

În 2015, misiunea diplomatică a Turciei se va muta pe strada Alexei Mateevici, într-o clădire cu două etaje, care se va întinde pe o suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi.  Pereţii vor fi din marmură naturală, iar acoperişul – din plăci de cupru.

Pe strada Alexei Mateevici, nr. 57, se lucreză de zor. Până pe 20 mai 2015, compania ONUR Construction SRL ar trebui să înalţe un complex ce va cuprinde ambasada şi consulatul Turciei, reşedinţa trimisului de la Ankara, dar şi biroul consilierului comercial.

Complexul se va întinde pe o suprafaţă de 4.989 de metri pătraţi şi va fi înconjurată de brazi. „Avem aproximativ 30 de muncitori pe şantier. Construcţia va avea subsol, parter şi două etaje. Clădirea este divizată în trei zone: în prima va fi spaţiu de locuit, în a doua va fi ambasada şi în ultimul bloc vor fi eliberate acte. Pereţii exteriori vor fi finisaţi cu marmură naturală, iar acoperişul va fi din plăci de cupru. Drumurile şi aleile vor fi pavate cu plăci de granit“, explică Vitalie Vieru, responsabil tehnic din cadrul companiei ONUR Construction. Aceeaşi firmă a construit Ambasada Federaţiei Ruse şi o parte din sediul Ambasadei SUA de la Chişinău.

Macheta ambasada Turciei in Moldova

„VOM AVEA MAI MULT LOC PENTRU ÎNTRUNIRI“

„Spaţiul va fi mult mai mare. Vom avea mai mult loc pentru întruniri. La fel de încăpător va fi şi sediul consulatului, unde va exista şi o încăpere unde îşi vor aştepta rândul oamenii veniţi să depună sau să primească documente“, spune Mehmet Selim Kartal, ambasadorul Republicii Turce în Moldova. Construcţia complexului va costa 10 milioane de dolari.

Diplomatul turc susţine că nu este o iniţiativă nouă. „În 1991, pe acest loc, Republica Turcă a deschis un consulat. Ulterior, în 1992 acesta a fost extins la nivel de ambasadă, consulul fiind numit ambasador. Era o clădire foarte mică. Şeful misiunii a făcut o solicitare către autorităţi pentru a prelua teritoriul pe care se afla clădirea. În schimb, am oferit Republicii Moldova aproximativ 4.900 de metri pătraţi în Ankara pentru construcţia  ambasadei şi a reşedinţei şefului misiunii diplomatice. Încă de atunci voiam să construim un complex“, povesteşte Mehmet Selim Kartal.

Din cauza spaţiului mic, insuficient pentru numărul de angajaţi ai ambasadei, în anul 2000 sediul acesteia a fost mutat temporar pe strada Valeriu Cupcea, nr. 60, pentru care autorităţile turce plătesc 3.000 de euro pe lună. Lipsa banilor a amânat planurile autorităţilor turce de construcţie a noului complex. „Aveam alte priorităţi, construiam ambasade în alte ţări ale lumii. Acum avem suficiente resurse financiare pentru a duce la bun sfârşit proiectul“, afirmă diplomatul.

„NU AM DISTRUS UN MONUMENT ISTORIC“

Ambasadorul Turciei dezminte informaţiile apărute în presă precum că pentru a construi misiunea diplomatică a fost distrus un monument istoric. „Pe parcursul ultimilor 13 ani am prelungit în câteva rânduri termenul documentelor necesare pentru construcţia ambasadei. Respectăm legile Republicii Moldova şi totul este în conformitate cu acestea. Ulterior, trebuia să tăiem o creangă a unui copac pentru care am obţinut autorizaţie. E ceva normal. În plus, avem documente ce demonstrează că în acest loc nu a fost un monument istoric“, argumentează trimisul de la Ankara.

Şeful misiunii susţine că acest complex diplomatic demonstrează şi cât de importantă este Republica Moldova pentru Turcia. „Relaţiile bilaterale dintre ţările noastre sunt foarte bune. Însă rămâne să mai lucrăm la capitolul atragerea investitorilor străini. Sunt businessmani turci care vor să investească în Moldova, dar, din păcate, mediul de afaceri nu este unul prielnic. E multă birocraţie, se creează obstacole artificiale. Sper că lucrurile se vor schimba odată cu avansarea reformelor pe care le implementaţi“, mai adaugă ambasadorul Mehmet Selim Kartal.

Acest complex diplomatic demonstrază şi cât de importantă este Republica Moldova pentru Turcia. Mehmet Selim Kartal, ambasadorul Republicii Turce

Ambasada Moldovei, vizibilă în Turcia

Şi Ambasada Republicii Moldova în Turcia va avea propriul sediu. Potrivit proiectului prezentat anul trecut, aceasta ar trebui să aibă inclusiv camere de cazare şi un complex sportiv. Igor Bolboceanu, ambasadorul Moldova la Ankara, a declarat atunci că proiectul a fost realizat de specialişti moldoveni şi că sediul va fi construit într-un stil arhitectural caracteristic ţării noastre. Ambasada Republicii Moldova în Turcia ar fi prima reprezentanţă diplomatică a ţării noastre construită nemijlocit de către autorităţile de la Chişinău. Deocamdată, lucrările nu au început.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite