A fost inaugurat punctul de control comun moldo-ucrainean „Cuciurgan-Pervomaisc“

A fost inaugurat punctul de control comun moldo-ucrainean „Cuciurgan-Pervomaisc“

FOTO IPN

Recunoaşterea reciprocă a proprietăţilor, demarcarea frontierei de stat şi funcţionarea nodului hidroenergetic Dnestrovsk – au fost subiecte discutate astăzi, 17 iulie, de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. Oficialii s-au întâlnit cu ocazia inaugurării punctului de control comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul Pavel Filip a punctat că în cadrul întrevederii cu preşedintele ucrainean a fost discutată Foaia de parcurs semnată în februarie la Kiev cu premierul ucrainean şi s-a convenit că se va acţiona astfel ca în noiembrie, când va avea loc şedinţa comisiei interguvernamentale, să fie prezentate rezultatele concrete pe fiecare chestiune din Foaia de parcurs.
 
„Controlul comun la acest punct de trecere şi în perspectivă la alte puncte este, din punctul meu de vedere, o demonstraţie a bunelor şi prietenoaselor relaţii între Moldova şi Ucraina”, a declarat Pavel Filip, subliniind că autorităţile constituţionale fac o diferenţă foarte clară între aşa-numiţii lideri din regiunea transnistreană şi cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în regiune.
 
Pavel Filip a insistat că punctul comun de control este în interesul agenţilor economici şi al cetăţenilor sin regiunea transnistreană. Agenţii economici nu vor mai trebui să parcurgă distanţe mari, la alte posturi vamale, pentru a face toate procedurile vamale. „Sună bizar speculaţiile de genul că prin deschiderea acestui punct de control comun are loc o blocadă a regiunii. Acestea sunt declaraţii făcute de liderii de acolo, care nu corespund adevărului. Vreau să vă dau o cifră, exporturile în Ucraina din regiune doar în 2016 au crescut cu peste 10 milioane de dolari, iar 60% din mărfurile produse în regiune ţintesc piaţa UE. De aceea, acest eveniment poate nu este pe placul unor lideri, dar este cu certitudine pe placul cetăţenilor noştri care locuiesc aici”, a mai spus Pavel Filip.
 
Preşedintele ucrainean Petro Porosenco a spus că de acum poliţiştii de frontieră din Moldova şi Ucraina vor acţiona împreună pentru siguranţa celor două state şi în interesul ambelor părţi. Liderul de la Kiev a subliniat că astăzi a semnat şi o dispoziţie prin care să fie lărgită prezenţa misiunii EUBAM şi în alte puncte de trecere a frontierei, pentru combaterea contrabandei.
 
Petro Porosenco a subliniat că în discuţiile cu premierul moldovean a fost abordată chestiunea ce vizează furnizarea energiei electrice către Republica Moldova, demarcarea frontierei comune. Totodată, a fost discutată posibilitatea extinderii numărului punctelor de control comun la frontiera moldo-ucraineană la Iampoli- Cosăuţi şi la un punct de trecere de cale ferată – Berezeno-Basarabeasca. Petro Poroşenko a adăugat că discuţiile pe aceste subiecte vor fi continuate la Chişinău.
 
citeste totul despre: