Şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţii a Primăriei Chişinău, Igor Gamreţchi, în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au decis astăzi să verifice veniturile şi proprietăţile funcţionarului, precum şi dacă acesta ar fi favorizat o anumită companie la atribuirea licitaţiei de reparaţie a străzii Alecu Russo.

Astăzi, CNI a decis să iniţieze o procedură de control în privinţa lui Igor Gamreţchi, şef interimar al Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţii a Primăriei municipiului Chişinău. Respectiv, urmează a fi verificate atât veniturile şi proprietăţile acestuia, precum şi dacă ar fi fost în conflict de interese în cazul licitaţiei privind lucrările pentru reabilitarea străzii Alecu Russo din Chişinău, anunţă Serviciul de presă al CNI.

Tot în şedinţa de azi, Comisia Naţională de Integritate a constatat că mai mulţi directori ai unor instituţii publice au încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii sau al conflictului de interese.

Organizau licitaţia şi tot ei o câştigau

Unul din ei este Ion Haralampov, director al Întreprinderii pentru silvicultură „Hânceşti-Silva”, care a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fiind desemnat câştigător al licitaţiei de dare în arendă a unui teren cu suprafaţa de 4 ha pentru o perioadă de 49 de ani cu plata anuală de 17.800 de lei.

În aceeaşi situaţie s-a aflat şi ex-directorul Întreprinderii silvo-cinegetică „Străşeni”, Eugeniu Nazaria, care de asemenea a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fiind desemnat câştigător al unei licitaţii de dare în arendă a unui teren cu suprafaţa de 0,516 ha, la fel pentru o perioadă de 49 de ani, dar cu plata anuală de 2.296 lei.

Asta în timp ce „Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere” prevede, că nu pot participa la licitaţie, în calitate de ofertanţi-cumpărători, direct sau prin reprezentanţi, în nume propriu, salariaţii autorităţii silvice centrale, inclusiv al entităţilor silvice subordonate. Prin urmare,  Ion Haralampov şi Eugeniu Nazaria, conform art.5 al Legii nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a lua decizii conducîndu-se de legislaţia corespunzătoare şi de politica statului în domeniul respectiv, ţinând cont de interesul public şi renunţând la interesele lor personale.

Nu şi-a declarat proprietăţile şi conturile

În şedinţa de astăzi, Comisia a pus în discuţie şi cazul unui alt director care a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. Este vorba despre Igor Druţa, ex-director adjunct al Departamentului Instituţii Penitenciare care nu a declarat:
- venitul său şi a soţiei sale, obţinut la locul de muncă de bază (175128,54 lei şi 42 378,03lei);
- venitul în sumă de 46 980 lei,  obţinut din înstrăinarea unui lot pomicol;
- patru terenuri agricole amplasate în raionul Soroca ( în declaraţie fiind indicat ca un singur teren, fără nr. cadastral, cu suprafaţa totală - 1.2 ha).
- un teren extravilan (grădină) amplasat municipiul Chişinău (teren format în urma separării de un alt teren, proprietate a declarantului, indicat în declaraţie);
- calitatea soţiei sale de coproprietar al unui apartament;
- calitatea sa de comodatar al unui  mijloc de transport;
- unsprezece conturi bancare (inclusiv salariale şi de achitare a creditelor);
- un depozit bancar în sumă de 10 200 lei deschis pe numele soţiei.

În acest caz, Comisia Naţională de Integritate va expedia dosarul spre examinare ulterioară Procuraturii Generale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite