Încă o făcătură a propagandei ruse - „Adunarea românilor din Bucovina”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un site de ştiri de limbă rusă, nr24.org, a scris că la Cernăuţi ar fi avut loc un eveniment care consemnează constituirea „Adunării românilor din Bucovina”. Evenimentul ar fi avut loc pe 27 iulie, iar iniţiatorii aşa-numitei „conferinţe de constituire a Adunării românilor din Bucovina” ar fi comunitatea românească din regiunea Cernăuţi.

Ştirea seamănă enorm cu o altă noutate care a fost difuzată în luna aprilie. Atunci, site-ul rada-bessarabia.org a scris: „La Odesa a avut loc conferinţa de constituire a Radei Populare a Basarabiei”. Diferenţa dintre evenimentul de la Odesa şi cel de la Cernăuţi este că primul chiar a avut loc, dar al doilea este un eveniment fantomă.

Românii din Bucovina au aflat despre aşa-zisul congres de constituire a acestei adunări din presă, iar persoanele care apar în pozele afişate sunt necunoscute pentru bucovineni. Nici numele celor două „activiste”, Dorina Chirtoacă şi Cornelia Rusu, nu spun nimic locuitorilor din Bucovina. Adevărul Moldova a comunicat cu jurnalistul Vitalie Zâgrea şi politologul Marin Gherman, ambii din Cernăuţi.

Bannerul putea fi un montaj

„Sunt informaţii provocatoare. Aşa ceva nu a avut loc. Nu cunoaştem persoanele din imagine”, a declarat Vitalie Zâgrea.

Despre un asemenea eveniment nu ştiu nici liderii celei mai cunoscute societăţi româneşti „Mihai Eminescu”, deşi în mod normal ar trebui să afle primii despre o ]ntrunire a românilor din Bucovina, iar numele „activiştilor” ar fi inventate.

Vitalie Zâgrea nu recunoaşte nici anturajul în care ar fi putut avea loc evenimentul. „Noi suntem reprezentanţii Ligii tineretului român Junimea, cunoaştem tinerii activi, intelectualitatea românească din regiunea Cernăuţi. În acele poze nu am recunoscut pe nimeni”.

Mai mult, dacă ar fi fost vorba despre adunarea românilor din regiunea Cernăuţi, denumirea organizaţiei ar fost scrisă în limba română şi nu doar în ucraineană, aşa cum apare pe poster. „Bannerul putea fi un montaj. Nimeni din comunitatea românească nu cunoaşte nici o persoană din imagine”.

Dezinformare bine pregătită

Potrivit lui Zâgrea, românii din Bucovina întotdeauna au convieţuit paşnic cu toate naţionalităţile din regiune – ucraineni, polonezi, bulgari, ruşi. „Probabil, pe cei din Rusia îi deranjează faptul acesta şi ei încearcă prin căile lor să lanseze asemenea informaţii false”.

Nici politologul Marin Gherman din Cernăuţi nu a auzit despre această întrunire, nu cunoaşte persoanele indicate în articol, activişti şi consideră că numele sunt inventate. „Majoritatea experţilor de aici au înţeles că este o dezinformare bine pregătită, camuflată în haine informaţionale moderne, dirijată de către maşinăria propagandistică rusă”.

Potrivit lui Gherman, scopul unui asemenea atac informaţional ar fi destabilizarea situaţiei din Ucraina, de a arăta că nu numai Donbasul, prin liderii separatişti, cer statuturi speciale, dar şi minorităţile naţionale. „Poziţia românilor din Cernăuţi este simplă. Românii vor pace, vor stabilitate, nu îşi doresc război acasă”, declară Gherman.

Pe reţelele de socializare au apărut mesaje din partea mai multor organizaţii româneşti din Bucovina ce califică evenimentul drept unul fals: Centrul româno-ucrainean pentru business, Asociaţia „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, unul din liderii asociaţiei „Gheorghe Asachi” din ţinutul Herţa.

romani bucovina

Cine sunt „activistele” Dorina Chirtoacă şi Cornelia Rusu?

Potrivit ştirii postate pe site-ul nr24.org, delegaţii raioanelor Bucovinei de Nord au ascultat nişte rapoarte ale membrilor grupului de iniţiativă şi au constatat starea gravă social-economică şi culturală a românilor din Ucraina. Una dintre activistele „Adunării românilor din Bucovina” ar fi Dorina Chirtoacă. Aceasta ar fi declarat că „evenimentele din Mucaceovo, unde s-a împuşcat şi s-a vărsat sânge, au demonstrat că românii din Bucovina nu se pot simţi în siguranţă şi că trebuie să depună toate eforturile pentru asigurarea propriei securităţi. Nerezolvarea problemei lingvistice şi educaţionale creează la fel tensiuni grave în rândul societăţii. Drept răspuns la aceste provocări şi ameninţări, grupul de iniţiativă a creat Adunarea românilor din Bucovina. Această organizaţie va proteja drepturile comunităţii româneşti, va apăra drepturile la nivelul preşedintelui Ucrainei, Guvernului, Radei Supreme şi autorităţilor regionale. Vom pleda pentru conferirea Bucovinei de Nord unui statut special în cadrul Ucrainei. Aceasta ar putea fi o autonomie”, ar fi zis Dorina Chirtoacă.

Un alt iniţiator, Cornelia Rusu, ar fi adus argumente în favoarea obţinerii unui statut special pentru Nordul Bucovinei: „Criza economică şi socială a societăţii distruge rădăcina acestei regiuni, pe noi, pe români. De aceeea, proclamăm înfiinţarea Adunării Românilor din Bucovina şi obiectivul acesteia de a obţine un statut special în cadrul Ucrainei”. Toţi cei prezenţi ar fi votat în unanimitate în favoarea acestei rezoluţii. În viitorul apropiat se va alege conducerea organizaţiei.

George Simion, liderul mişcării unioniste „Acţiunea 2012”:

„Am contactat principalii reprezentanţi ai comunităţii românilor din nordul Bucovinei. Niciunul nu are cunoştinţe despre faptul că o adunare de acest gen a avut loc. De altfel, comunitatea românească din zonă, ca peste tot, este destul de dezbinată între mai multe organizaţii, iar o unanimitate precum cea invocată este greu de crezut. Poetul şi academicianul Vasile Tărâţeanu, din Cernăuţi, a declarat că totul este o făcătură, pusă la cale de forţe străine”.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite